Ami a rostámon fennakadt

Szűk esztendő
Fagykárok, aszály – ezt hallotta leggyakrabban Robert Fico kormányfő, aki Gabriela Matečná agrárminiszter társaságában a Pöstyén melletti drahovcei szövetkezetben megszemlélte az aratást. 
TASR felvétel
Súlyos, országos gondokkal szembesült, hiszen az év elejei zord időjárás a gyümölcsösökben és a szőlősökben pusztított, most pedig a szárazság miatt legalább félmillió tonnával kevesebb gabona kerül a magtárakba. Nemcsak sopánkodtak a gazdák, hanem kárenyhítő megoldást is javasoltak. Olyan kockázati alap mielőbbi létrehozását, amelyből legalább részben megtérítenék az érintettek veszteségeit. Azért is nagy szükség van erre, mert a klímaváltozás következményei nem kerülik el országunkat sem. Fico azt mondta, a kormány, akár csak tavaly, idén is kész egyszeri segélyt adni, de a kockázati alapba némi önrésszel a gazdáknak, továbbá a biztosítóknak is be kellene szállni. Mielőtt valaki feltalálná a spanyolviaszt, hadd emlékeztessek arra, hogy követendő példákat több államban, Magyarországon is találunk. Az utóbbi gyakorlathoz hasonló modell hazai meghonosításában főleg Csicsai Gábor államtitkár és más illetékesek lehetnének aktívabbak, hiszen fő feladatuk a dél-szlovákiai gazdák érdekeinek képviselete és érvényesítése.
 
Leszedik a plakátokat
A budapesti Kormányzati Tájékoztató Központ közleményben tudatta, hogy a hét végén leszedik a Soros Györgyöt megbélyegző plakátokat, melyekkel az egész országot beborították. A ma kezdődő vizes-világbajnokság alatt Orbán Viktor országa a toleráns arcát kívánja mutatni. Márpedig a plakátok gyűlölködést, antiszemitizmust szítanak, Európa legsötétebb korszakára emlékeztetnek – mutatott rá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Még a Magyar Reklámszövetség is hallatta a hangját, szerinte a plakátok alapvető társadalmi normákat sértenek. Ezen semmit sem változtat a jövő héten Budapestre látogató Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentése, akit nem zavartak volna az általa is ellenségnek tartott Soros kártékonyságát hirdető plakátok. A magyar származású üzletember, vagy spekuláns megítélése világszerte különböző, sokan minden nemzetközi konfliktus, társadalmi gond mögött őt látják, aki állítólag sok millió migránst telepítene Európába. Ám olyan, a Rákosi-rezsim módszereire emlékeztető agymosásra senki sem vetemedett, mint a budapesti kormány. Akadtak viszont jó érzésű polgárok, akik már hozzáláttak a plakátok letépéséhez. A kampánynak viszont nincs vége, a kereszténydemokraták követelik, hogy azonnal fosszák meg Soros Györgyöt budapesti díszpolgári címétől, amellyel 2002-ben tüntették ki. A rendszerváltásban szerzett érdemeiért, az akkori politikai elit – többek között Orbán Viktor és Kövér László – külföldi tanulmányainak anyagi támogatásáért. Lélekgyógyászok értik a leginkább, miért éppen ők azok, akik most leghangosabban mocskolják egykori jótevőjüket.
 
Johannis a Székelyföldre látogat
Jövő kedden Hargita és Kovászna megyébe indul Románia elnöke, aki hivatalba lépése óta először keres fel magyarlakta régiókat. Nagy csalódást okozott eddigi ténykedésével, pedig az erdélyi magyarok szavazatai segítették őt az államfői bársonyszékbe. Tavasszal Strasbourgban példaértékűnek nevezte hazája nemzetiségi politikáját, máskor meg azt hangsúlyozta, hogy az országban nem kívánatos az etnikai alapú autonómia. Nem is olyan régen, Nagyszeben polgármestereként és szász nemzetiségű politikusként ennél sokkal árnyaltabban gondolkodott. Most alighanem elnöki bizonyítványán igyekszik javítani, ellátogat a csíksomlyói kegytemplomba, Csíkszeredában a térség önkormányzatainak háromszáz képviselőjével, Kovászna megyében pedig a kis- és középvállalkozókkal, valamint a klaszterek képviselőivel tárgyal. A z erdélyi magyar politikusok nyilván nem várnak áttörést, de azt azért szeretnék, ha az elnöki vizit nem a kirakatpolitika része, a külföldnek szánt szemfényvesztés lenne, hanem hozzájárulna ahhoz, hogy visszaszuszakolják Pandóra szelencéjébe a romániai magyarellenes hangulatkeltést.

Ajánló