Kipihentebb világ felé

Már esteledett, amikor Bandika és Ervin hazafelé ballagtak a kertből. Bandika a tolókocsiban zörgölődő szerszámok zajára figyelt, Ervin egy sárga műanyag öntözőkannát lóbált. 

Közben mindketten örültek egy kicsit, hogy egyikük sem kamionsofőr. Annál is inkább, mivel olvasták az újságban, hogy egyre nehezebb a kelet-európai kamionsofőrök élete. Legalábbis Nyugat-Európában, ahol új szabályozás készül: büntetést kaphat a kelet-európai sofőr, ha a kamionjában alszik. Vegyen ki inkább hotelszobát, úgy mindenkinek jobb lesz, de főleg a nyugat-európai kamionsofőröknek meg a szállodatulajdonosoknak, szól a törvény szelleme. Meg még a szállodalánc-tulajdonosoknak is jobb lesz – tette hozzá Ervin. És mi van, ha a sofőr nem alszik, csak ebéd után néhány percre elbóbiskol? Azt sem lehet? Délutáni pihenésért mégsem fognak hotelbe menni a fáradt, farmernadrágos fuvarozók. Szerintem ez igazságtalan! – tette hozzá.

Bandika nem élte meg ennyire tragikusan a döntést, szerinte a kelet-európai kamionsofőrök mostantól legalább kényelmesebben alhatnak, kipihentebbek lesznek. Ezáltal az utak is biztonságosabbá válnak. Meg amúgy is, a pluszköltség nem a kamionost terheli, hanem a fuvarozó céget. Legalábbis remélem – emelte át a kapujuk előtti göröngyön a kocsi bal kerekét Bandika.

És ahhoz mit szólsz, hogy Gubík Ági kiszáll a Barátok köztből? – vetette oda Bandikának kapuzárás közben a hírt Ervin. Hát, mit szóljak? Sajnálom, egyben örülök neki. Most akkor melyik? – gyakorolta a kérdőjeles nyomást Ervin. Hát, sajnálom, hogy kevesebbet láthatom a képernyőn, de örülök neki, mert nem kell majd minden este szerepelnie, és így ő is kipihentebb lesz. Mint a kamionsofőrök? Pontosan.

Mire a konyhába értek, épp elkezdődött a Barátok közt. A fiúk paprika- és paradicsomszeletelés közben érdeklődve tekintgettek a képernyő irányába, próbálva megsaccolni, látszik-e már Berényi Ágnes, azaz Gubík Ági karakterén, hogy a népszerű sorozatból könyörtelenül ki lesz írva. Bandikának még a szeme is könnyes lett, de persze csak azért, mert ő aprította a hagymát. Az első idei lecsóból aznap este nem ettek, hanem eltették a spájz megbízható hőmérsékletű kövére, hogy majd reggel, hidegen. Viszont megegyeztek abban, hogy jó lenne egy filmet forgatni, amelyben Gubík Ági kelet-európai kamionsofőrt alakít. Biztosan nyernének vele egy Arany Medvét, vagy Pálmát. Vagy Arany Gumiabroncsot, a kamionos filmek seregszemléjén. Meg abban is megegyeztek, hogy az említett színésznőnek, meg az összes kelet-európai kamionsofőrnek kellemes, biztonságos, amolyan pihenős nyarat kívánnak.

Ajánló