Sulík előbb beszél, mint gondolkodik

A szavazók rövidtávon futnak. Nem csak nálunk, Nagy-Britanniában is. A britek először a konzervatívokra, majd a brexitre szavaztak, most pedig a mérleg nyelve nagyon közel lendült a munkáspártiakhoz, ami az EU-ból való gyors távozás szempontjából több mint problémás.

És Theresa May miniszterelnök, aki meg akarta erősíteni pozícióját, vesztett. Hiába, a sors és a szavazói akarat könyörtelen. Elég csak megnézni a szomszédos Csehországban készült felmérést, amely szerint a kormányválság idején a szavazók 43%-a támogatta az ANO-elnök Andrej Babiš, valamint Miloš Zeman államfő ingatag lépéseit. Ezzel szemben a meglehetősen korrektebbül eljáró kormányfő, Bohuslav Sobotka támogatottsága sokkal alacsonyabb.
 
Ám Szlovákiában sincs könnyebb helyzetben a választó. Kit válasszon? Ficót, aki az oligarchizáció és a politikai korrupció árnyékát vonszolja maga után? Igaz, legalább azt tudatosítja, hogy Szlovákiának az EU első ligájában kell maradnia.
 
Vagy válasszuk Sulíkot, aki ugyan küzd a korrupció ellen, s szívesen lenne a Smer–SNS–Híd-hármas alternatívája, ám a „maradjunk inkább a második ligában” szellemében folytatott agitálása kész politikai katasztrófa? 
 
Sulík nem is igyekszik meggyőzni a választókat. Lehet, hogy előbb beszél, mint gondolkodik, mindenesetre a fellépése, amelyben Európával, a franciákkal és a németekkel riogat, s beleveszi még a kvótákat és a menekülteket, no meg a terrorizmust, nos, mindez a kommunista propaganda minden jegyét magán viseli. S visszarepít minket azokba az időkbe, amikor még a viccújságokból is az imperializmus veszélye tekintett ránk, az amerikai kalapban pózoló Sam bácsi személyében. 
 
Sajnos, így éppen Fico kritikusai és ellenfelei oszlanak két táborra: azokra, aki azt mondják, inkább Sulík, mint Fico, és azokra, akik szerint akkor már inkább a Smer, mint Sulík.
Patthelyzet, s nincs a láthatáron senki, aki megoldhatná.
 
MÁRIUS KOPCSAY
a SME publicistája

 

Ajánló