Amikor Kotleba jelenti fel Ficót

Amellett, hogy kuriózum, társadalmi szempontból nagyon hasznos, hogy Marian Kotleba a náci eszmék terjesztése miatt feljelentette Robert Ficót.

A kormányfőnek megfelelő jogi végzettsége és tudása van ahhoz, hogy amikor történelmi dolgokról szónokol a híveinek, ne kövessen el olyan hibákat, amelyeket kihasználhatnak ellene. Csakhogy amikor a politikus beszél Ficóból, sutba dobja minden tudását.

Ondrej Dostál képviselő múlt héten a parlamentben azt a kérdést tette fel Ficónak, hajlandó-e nyíltan megerősíteni azt a korábbi kijelentését, mellyel közvetve a szocializmusra célzott, tehát kijelenti-e, hogy „Szlovákia lemaradásának oka az a negyven év, amíg itt a totalitárius rendszerben egy párt uralkodott, és annak a pártnak Fico is a tagja volt”. A kormányfő úgy válaszolt, mintha nem hallotta volna a kérdést: „Soha nem fog rákényszeríteni senki, hogy kijelentsem, ez itt egy fekete lyuk volt”. Merthogy az emberek 1989 előtt becsületesen dolgoztak és értéket teremtettek – így Fico. Dostál erre azt kérdezte tőle, mit szólna ahhoz, ha valaki ugyanezt jelentené ki a fasiszta szlovák államról, merthogy az emberek akkor is dolgoztak. Az eszmecserét Fico azzal zárta le, hogy Dostál szélsőséges nézetei miatt nem fogja arcul köpni a nyugdíjasokat.

Ezután jött Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke, akinek pénteken eszébe jutott, hogy még egy januári kijelentése miatt feljelenti Ficót, aki egy rádiós vitaműsorban azt mondta: „Hitlernek is jó gazdasági programja volt, de tudjuk, hogyan végződött az egész”.

Úgy, mint a Dostállal folytatott vitában, a kormányfő itt is alapvető hibát követett el. Kotlebának teljesen igaza van, amikor azt mondja, hogy „nem lehet szétválasztani és külön kezelni Hitler gazdasági programját a rezsimjétől és a pártjától, az NSDAP-től, a rezsimje és az akkori társadalom sötét oldalától”. Hiszen az a gazdasági program, amit Fico jónak nevezett, végső soron a második világháború kirobbantását szolgálta.

Szomorú, hogy a Smer elnökét olyan embernek kell figyelmeztetnie erre, mint Kotleba, másfelől nagyon jó, hogy éppen ő tette. Amikor 2005-ben Kotleba ellen emeltek vádat fasiszta eszmék terjesztése miatt, az ügyész azzal az indoklással szüntette meg az eljárást, hogy „a tettesnek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen szervezetet támogat és népszerűsít, és tudnia kell, hogy az emberi jogok és szabadságjogok elnyomását hirdeti”. Az ügyész szerint mindezt Marian Kotleba nem tudta, mert „erről nem voltak objektív tapasztalatai és ismeretei”. Más szóval az ügyész egy megtévesztett, szánalmas hülyét csinált Kotleba mérnök úrból, hogy felmentse. Viszont Kotleba feljelentése után most már nem hivatkozhat ilyesmire egyetlen ügyész sem, hiszen a feljelentésből is világos, hogy Kotleba természetesen teljesen tisztában van azzal, mi volt a náci rezsim, ki volt Adolf Hitler és mi mindent követett el az emberiség ellen.

Tehát amikor Kotleba és hívei a náci szimbólumokat, a 14-es meg a 88-as számot használják, tagadják a holokausztot, azzal vannak elfoglalva, hogy az állami kitüntetést átvevők között hány zsidó származású van, vagy a nürnbergi pert koncepciós pernek nevezik, akkor mindezt nem tudatlan együgyűségből teszik. Hanem azért, mert nácik.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Ajánló