Csókosok

Hát, megint bekötötték a mi Noránk fejét, most már jogerősen is. A családnevét fölösleges leírnom, lapzártáig még megváltozhat.
 
Nora Mojsejová
Képarchívum

Gondolom, most azért sokan felhorkannak, hogy miénknek neveztem ezt a kassai … ööö, izé, szóval őt. Mert ugyan ki szeretne egy különösen jelentős kárt okozó csalásért elítélt bizniszcelebbel egy morfémán osztozni? Alkossanak vele csoportképző „mi”-t a valóságshow-k rajongói! Osztom ezt a véleményt. De amióta a másodfokú ítélet jogerőre emelkedett, lett egy másik is. Hogy mi a hézag? Joghézag. Egy olyan országban élünk, ahol, ha nem tetszik az elsőfokú ítélet, meg lehet kérni a felperes kezét. A bíró pedig süsse meg a Btk.-át, esetleg álljon vőfélynek!

Micsoda távlatokat nyitott sok magányos szívnek! És egyben a leckét is feladta nekünk. Mert ugye van szerelmi házasság, érdekházasság, névházasság…, de ez most mi? Előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett házasság? Eljárási cselekmény során történt, hirtelen felindulásból elkövetett házasság? Maradandó károsodást okozó, gondatlanságból elkövetett házasság? 
 
Hogy nem első pillantásra szerettek egymásba, az tuti. Régi befektetési partnerek ők. De lehet, hogy a pozícióváltás segített: ki van felül, ki pedig alul. Sok múlhat rajta. Vagy a peres eljárás során nyújtott jogi szaktanácsadás izgatta fel őket? Rátapintottak az erogén zónájukra? Jó kis petting lehetett, mondhatom, ha meg sem várva a fellebbezést, két ítélethirdetés között (ítéletidőben) rohantak egybekelni. 
 
Nem vagyok ám teljesen naiv, kiskoromban sűrűn lapozgattam a királylányoknak szánt szakirodalmat, én is hiszek a csók megváltó erejében. És nincs az a rút varangy, akit (amit?) meg ne csókolnék, ha tíz év börtön fenyeget. No de a királyfinak mi ebben a buli? A mínusz 850 ezer eurós hozomány? Esetleg arra spekulál a bitangja, hogy majd háziúrként joga lesz ledolgoztatni az adósságot? Vajon hány elmosott meisseni csésze, hány félig átsült bélszín, hány üveg rumos meggy, hány ropogósra vasalt Versace-ing kell a törlesztéshez? Én az ilyen Noszty-fajzatból még egy kis családon belüli erőszakot is kinézek. Hogy megnövelje a törlesztő részleteket. Szegény Nora, nem lett volna jobb a dutyiban? Ahol főznek, mosnak rád?
 
Még mielőtt bárki is rosszhiszeműséggel vádolna, sietek leszögezni, hogy bírósági végzésem van arról, hogy jóhiszemű vagyok. Igaz, nem mindig, csak egy konkrét ügyben. Nem tudtam, hogy egy bizonyos összeg fölött csak banki átutalással szabad fizetni. De fizettem! Kétszer is. Akkoriban történt, amikor a belügyminiszterünk azzal dicsekedett, hogy egy koffer pénzt kapott készpénzben.
 
Nem tudják véletlenül, ő mennyit kapott?

Ajánló