A HÉT ESEMÉNYE

Szlovákia várja a maga Macronját

Franciaország az elnökválasztások második fordulója előtt áll. A témák a migráció, a francia gazdaság, illetve az EU – s benne Franciaország jövője. Bízzunk abban, hogy a józan ész enyhe fölénye itt is érvényesül, úgy, ahogy azt Ausztriában vagy Hollandiában láthattuk. 

TASR/AP-felvétel
Mi a szlovák politika témája? A borítékok. Pontosabban: idegen levelek önkényes bontogatása a parlamentben, amiért Andrej Danko házelnök felelős. A levéltitok betartása az alapvető illem megkérdőjelezhetetlen kategóriájába tartozik. Az a tény, hogy ezt a szabályt egyenesen parlamentben, a demokrácia zálogának tartott intézményben sértik meg, csak a hazai politika nyomorúságát szemlélteti, amelyből éppen az veszett ki, amivel Andrej Danko annak idején belelépett: büszkeség, szakmaiság, tisztesség.
 
A Szlovák Nemzeti Párt Ján Slotával az élén a vulgáris magyar- és romaellenes nacionalizmus címkéjét szerezte meg. A polgárok máig emlékeznek például az SNS-es környezetvédelmi miniszterek ámokfutására az első Fico-kormány idején. Andrej Danko levette pártjáról ezt a címkét, s látszólag civilizáltabb formájában mutatta be a választóknak, amit 8,5%-nyian hittek el neki. Nem titkolta merészebb ambícióit, hiszen olyan ügyesen forgolódott a politikában, hogy már-már a kormányfői poszt várományosának tűnt (legalábbis saját maga előtt). Ám a századosi és levélbontási botrányok után Danko ezen álmai nem aktuálisak. Politikusként egyszerűen nincs birtokában valaminek, amit nem lehet megtanulni. A gond abban van, hogy nemcsak a házelnöknek, hanem politkuskollégáinak, sőt magának a politikának a színvonala is olyan mérhetetlenül alacsonyra esett, hogy már azt sem tudjuk, ki emelhetné fel. Szlovákia várja a maga Macronját.
 
MÁRIUS KOPCSAY
a SME publicistája
 
-----------------------------------------------
 
A hét legfontosabb magyar belpolitikai eseménye egy sportesemény, pontosabban sportos ügy: a Magyar Olimpiai Bizottság elnökválasztása, amely meglehetős meglepetést hozott a Svájcból pályázó vívó világbajnok, nemzetközi sportvezető, üzletember Kulcsár Krisztián kétharmados győzelmével, amennyiben a fideszes politikus, győri polgármester Borkai Zsolt élvezte inkább Orbán Viktor támogatását, miként arra utalt is a kormányfő a városban néhány napja tett bőségszarunyitogató látogatásán. A MOB irányító testületében a tisztújítással generációváltás történt, hátrább szorult a politika az elnökségben is a sportemberek előretörésével, s a távolságtartó stílusú új vezető a gazdasági élethez közeledne inkább. Mindez egy olyan területen, amely bevallottan a miniszterelnök szívügye és kedves terepe, s mégis. 
 
*  *  *
 
A hét legjelentősebb nemzetközi eseménye európai fontosságú szavazás: a kampány végén a voksolás jön a francia államfőválasztás második fordulójában, melynek kimenetele egyértelműnek látszik az egy mindenki ellen jegyében: a radikális jobboldali Marine Le Pen asszony aligha képes legyőzni a balról-középjobbról megtámogatott kaviárbaloldali, liberális, centrista befektetési bankárt, Emmanuel Macront. Televíziós vitájuk legszellemesebb mondatát mégis a dühös, elitellenes  franciák jelöltje mondta: „Franciaországot egy nő fogja irányítani. Ha ez nem én leszek, akkor Angela Merkel.” A majdnem semmiből jött szakértő technokrata várható sikere cáfolat lehet Orbán Viktor tételére, mely szerint 2017 a lázadás éve. Európa fenegyereke számára a következő kellemetlen kérdés, e jóslatát vajon éppen a németek váltják-e be, ha ráunva kancellárjukra a populistafaló populista szocdem, Fidesz-ellenes Martin Schulzra tesznek majd. Na de az már az év legjelentősebb eseménye lenne itthon és a világban is. 
 
SZOMBATHY PÁL
publicista

 

Ajánló