Menj vissza Szomáliába, te afgán!

Amikor a pozsonyi nyilvános magyarnyelv-használatot kutattam, majdnem minden adatközlőnek volt olyan története, hogy a buszon vagy a villamoson rákiabáltak, „Na Slovensku po slovensky”, vagy „Maďari za Dunaj”, és hasonlók. Ami viszont megnyugtató, hogy ezek a történetek jobbára a 90-es évekből származtak, az utóbbi években ritka az ilyesmi. Ezért gondolom, hogy a politikai légkörön is múlik, hogy egyes embereknek egyáltalán van merszük nyilvánosan ilyesmiket kiabálni más embereknek.

Khadra Abdile
Somogyi Tibor felvétele

Sajnos mostanában újra zaklatják az embereket a tömegközlekedési eszközökön. A legismertebb egy szomáliai nő, Khadra Abdile esete, aki Fehér Holló díjat kapott azért, mert a nyilvánosság elé tárta a történetét. A magyarok helyett most mintha az idegenek lennének soron. Az afgán srác, akit szlovákul tanítok, múltkor kicsit szomorúan jött órára. Azt kérdezte, nem túl sötét-e a bőre, tán úgy néz ki, mint egy szomáliai? Nem értettem, mit akar ezzel, aztán elmondta, hogy a buszon perzsa nyelven telefonált, és valaki rákiabált, hogy menjen vissza Szomáliába. Szegény srácot nem is az sértette igazán, hogy elzavarnák, hanem hogy nem látják: ő afgán. Eléggé foglalkoztatja a külseje, mert már romának is nézték többször. Akkor tudta meg, hogy Szlovákiában nem jó romának lenni. Kérdezi tőlem, hogyan néz ki, mit mondanék róla én. Hát, mondom, egy szomáliaival nem kevernélek össze, és aki rád kiabált, még biztosan nem látott egyetlen szomáliait sem. De ha nem ismerném, nem tudnám megmondani, honnan származik. Lehetne olasz, török, magyar (félig kun, vagy tán egészen az), iraki, roma, szíriai és még sok minden más. Nem tudom, mennyire megnyugtató számára, hogy nehéz megmondani róla, milyen származású. Nekem ez abban a meggyőződésben segít, hogy nem lehet ismeretlenül embereket megbélyegezni, mielőtt nem tudnánk, kicsodák, mert nagyon könnyen tévedhetünk.

Szerintem elfogadhatatlan bárkinek is megmondani egy buszon, hova menjen, kivéve ha esetleg azt kérdezné, hol kell leszállnia. De akinek mégis van kedve az embereket különböző égtájakra küldözgetni, az legalább kicsikét nézzen utána a dolgoknak, hogy pontosabb útmutatást tudjon adni. Esetleg próbálja megkülönböztetni a szomáliai meg a perzsa nyelvet. Tudom, régebben kényelmesebb volt, hogy csak a magyar volt az ellenséges nyelv, azt elég egyszerű felismerni Szlovákiában. Hát, most egy kicsit körül kell nézni az interneten, hogyan néznek ki az emberek Szomáliában és hogyan Afganisztánban, Szíriában, Irakban és Iránban. Aki ezek közül az ordibálók közül esetleg már online, olvasgathat is a felsorolt országokról. Lehet, hogy utána már nem is lenne kedve hülyeségeket kiabálni.

Ajánló