Köp, rúg, utast szállít

Szemtanúk állítják, hogy pozsonyi taxisok szervezett csoportja inzultálja az Uber nevű személyszállító szolgálat kötelékében személyeket szállító sofőröket. 

Magyarul az uberes taxikat. Az egyik beszámoló szerint a hívott Uber-kocsi leparkol, hogy felvegye az utasokat, mire megjelenik néhány autó, köztük egy taxi, az arrogáns sofőrök pedig köpködik, ütlegelik és rugdossák a konkurens gépjárművet, kiabálnak, és matricákat ragasztanak rá, STOP az illegális szállítóknak! felirattal. Vélhetően így szeretnék tudtára adni a jelenlegi és jövőbeni Uber-sofőröknek meg a világnak, hogy neheztelnek rájuk, mivel az emberek most már nemcsak a hagyományos taxikat hívják, hanem az ubereseket is. Ami az előbbieknek bevételkiesés. Eltartott egy darabig, míg erre rájöttek, hiszen az Uber már 2015 nyarától itt van. (Illegális akkor lenne, ha be lenne tiltva, de Szlovákiában nincs.)

Milyen érdekes, hogy a taxisokat afféle kemény fickóknak tartjuk. Lelkiismeretesen dolgozó családapáknak, akik ha kell, rácsapnak az asztalra (vagy a motorháztetőre). A taxisok élete nem habos torta, láttuk Robert de Nirót a Taxisofőr című filmben, meg a Szomszédokban is Taki bácsit, vagyis Zenthe Ferencet, akinek alakján keresztül betekintést nyertünk a városi személyszállítás sűrűjébe. Akinek ez nem volt elég, az láthatta a tavalyi budapesti taxis blokádokat, ahol kimutatták, mennyire tudják, mitől döglik a motor. Ott is volt köpdösés, meg rugdosás, meg STOP UBER matrica.

Érdekes belegondolni, mit gondolnánk mondjuk a pékekről, ha a városukban megnyílt új pékségbe többedmagukkal elmennének, és leköpködnék, szétrugdosnák a berendezést, és kiragasztanának néhány matricát, hogy takarodj innen, te mocskos konkurencia, ne vedd el a kenyerünket. Nyilván másnap azzal lenne tele minden, hogy ez elfogadhatatlan, és a péklapáttal támadó pékeket büntessék meg.

Konkurencia minden ágazatban van, és az marad meg, aki jobb. Ha nincs konkurencia, az ügyfelet is könnyebb átvágni. Mert azért ne felejtsük el azt sem, hogy az Uber-taxiban is szlovákiai családapa a sofőr. És ha hívják, nyilván azért hívják, mert meg vannak vele elégedve, vagy foglalt a hagyományos taxi.

Nem tudom, mit tennék, ha Uber-sofőr lennék, vagy ha taxis. Nem is igen járok taxival, évente talán kétszer. De ha egyszer ilyesmi megesne velem utasként, valószínűleg már csak Uber-taxit hívnék. Hogy miért? Csak. Ki akar beülni egy olyan sofőr autójába, aki úgy viselkedik, mint a fenti esetnél?

Ajánló