Fordulat, kérdőjellel

Ha tényleg sikerül eltörölni a mečiari amnesztiákat, a Hídnak lesz egy erős érve, mire volt jó szövetkezni a Smerrel és az SNS-szel. 

TASR-felvétel

A feltételes mód egyelőre több mint indokolt, ugyanis a kacifántos jogi megoldás több buktatót is rejthet magában. Így felmerül, hogy a Smer és az SNS részéről ez esetleg csak egy látszatmegoldás, amivel kifelé a rút mečiari múlttal való leszámolás szándékát bizonyítják, abban a biztos tudatban, hogy a bonyolult folyamat során valahol megakad a dolog. Például az Alkotmánybíróságon, ahol a Smernek jelentős a befolyása.

Ám tegyük fel, hogy nem így van, s Fico és Danko elhatározása őszinte. Ebben az esetben a Híd eddigi legjelentősebb politikai sikeréről beszélhetnénk, amely kis szerencsével a történelemkönyvekbe is bekerülhet. A mečiari amnesztiák ugyanis történelmi terhet jelentenek, amit fiatal országunk a legsötétebb korszakából hozott magával, s azóta is Damoklész kardjaként lóg a hazai igazságszolgáltatás felett. Fico és Danko, akik eddig hallani sem akartak az eltörlésükről, ezzel most szimbolikusan jelzik: szakítanak a mečiarizmus örökségével.

Bár a kezdeményezés nem a Hídtól jött, s Fico és Danko pálfordulását alighanem az amnesztiák eltörléséről szóló közvélemény-kutatás határozta meg, melyből kiderült: a lakosság többsége támogatja a vitatott dekrétumokkal való leszámolást, Bugárék érdeme a mostani döntésben így is vitathatatlan. Ha ugyanis nincs a Híd nyomása, a Smer és az SNS minden bizonnyal nem foglalkozott volna a témával. S az amnesztiák további évekre érvényben maradnak.

ÍGY TÖRÖLNÉK EL FICÓÉK A MEČIARI AMNESZTIÁKAT

A Smer eddig kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy engedjen koalíciós partnereinek, pláne ilyen fontos kérdésekben. A mečiari amnesztiák kapcsán látott fordulat ezért figyelemre méltó. Ha a Híd ügyesen kommunikálja a dolgot, jelentős politikai tőkét kovácsolhat belőle, amelyből a párt hosszú távon is profitálhat.

Ajánló