Látszatproblémák látszatmegoldásai

A szélsőségesek témáinak lenyúlása a szélsőségeseket erősíti.
Ľubomír Kotrha
Itt az új év, s vele az új Kaliňák, aki új erőre kapott, lerázta a múlt jármát, s most akcióra készen pózol a nagyérdemű előtt. Miután a belügyminiszterünk tisztázta, hogy legfelső szinteken nálunk korrupció márpedig nincsen, máris akcióba lép, hogy leszámoljon a cigánybűnözéssel. Már össze is állította a problémás községek listáját, ahol lecsap a rendőrség erős keze. Hiába mondják többen az illető falvak polgármesterei közül, hogy nem értik, hogyan kerültek a listára, mert náluk gond a romákkal nincs, vagy ha van is, azt rendőr megoldani nem tudja, mindhiába. Robert Fico kormányfő a Smer-kongresszuson meghirdette a programot, Kaliňáknak végre kell hajtania, nincs mese.
 
Nyilvánvaló, hogy művileg gerjesztett problémáról van szó, s az egész akcióprogram egyetlen dologról szól: látszatcselekvést produkálni egy nyilvánosan érzékeny témában, amiből jelenleg csak Kotleba tud profitálni. A cél tehát a Smer csökkenő preferenciáinak visszaszerzése s a közbeszéd elterelése a Bašternák-ügyről és a többi botrányról. Hogy mindezzel Fico és Kaliňák még inkább Kotlebáék malmára hajthatja a vizet, láthatóan nem zavarja a nevezetteket, vagy legalábbis így is megéri a Smernek a próbálkozás.
 
Sokan és sokszor leírták, hogy a szélsőségesek repertoárjának lenyúlása rendre a szélsőségeseket erősíti, nem pedig azokat, akik ezzel próbálkoznak. Aki vonzódik az ilyesfajta megoldásokhoz, az az igazi fasisztákra fog szavazni, nem pedig azokra, akik csak egy kicsit hasonlítani akarnak rájuk. Ám ha a szélsőségesek témáit behozzuk a közbeszédbe, azzal legitimizáljuk őket, s ezzel sokak szemében magukat a szélsőségeseket is.
 
A Smer láthatóan keresi magát, s annak módját, hogyan tud fordítani a kedvezőtlen preferenciákon. Elmondható, hogy jelenleg már csak az ellenzék tehetetlensége, s koalíciós partnereinek szürkesége tartja Ficóékat a támogatottsági listák élén. Ez azonban hamarosan változhat. Érthető tehát Ficóék idegessége. Az azonban aggasztó, hogy politikai céljaik érdekében pont a leggyengébbeket választották ki célpontul.

Ajánló