Oly kevés is elég

A lakosság közel fele elfogadná miniszterelnöknek Andrej Danko házelnököt egy megbízhatónak tekinthető felmérés szerint. 

Az SNS elnöke jelenleg az egyetlen politikus, akit többen fogadnának el ebben a pozícióban, mint ahányan elutasítják, az összes többi politikusnál az elutasító választ adók vannak többségben. Vajon minek köszönhető ez a népszerűség, miben különbözik Danko a többi politikustól?

Ami biztos, hogy nem a briliáns szónokot és a kivételes szellemet látják benne az emberek. Aki megpróbálta egyszer is türelmesen végighallgatni számos próbálkozása közül valamelyiket, hogy összefüggő, értelmes nyilatkozat préseljen ki magából, az tudja, hogy nem az új Aranyszájú Szent Jánossal van dolgunk. Hát még aki veszi a fáradtságot és rendszeresen felkeresi Danko Facebook-oldalát… Az SNS elnöke teljesen józanon képes hajmeresztőbb nyelvi barbárságokat elkövetni, mint elődje holtrészegen. Hihetetlen, de még Ivan Gašparovičot is lekörözi, ami azért nagy szó, mert őt csak az értette, aki előre sejtette, hogy mit is akar kinyögni. Danko agya viszont teljesen kiszámíthatatlanul generálja a szavakat és véletlenszerűen helyezi el azokat tetszőleges mondatokban. Tehát semmiképp sem a képességeinek köszönhetően népszerű, sokkal inkább a képességei dacára.

Ha a politikai tevékenységét nézzük, akkor se valami fényes az eredmény. Kiharcolta magának a házelnöki posztot, embereit bejuttatta a titkosszolgálatok vezetésébe, hősiesen megakadályozta, hogy a kulturális miniszter megemelje a tévé-előfizetési díjat, otrombán szigorította a házszabályt és be akarja tiltani a burka viselését Szlovákiában. Bár lehet, hogy például ez az utóbbi elgondolása rendkívüli fontossággal bír egyes társadalmi csoportok számára, de aligha magyarázza Danko széles körű társadalmi elfogadottságát. Tehát páratlan politikai karrier sem áll e roppant népszerűség mögött. Danko sikerének leginkább az lehet a titka, hogy a nyilvánosság talált magának valakit, akit behelyezhetett a középpontba. Slota nem volt ilyen, lecövekelt a politikai paletta szélén, és onnan el nem mozdulhatott. Danko viszont bevitte a pártot a fősodorba, és ott bizony kevés szereplő maradt a tavalyi választások után. A Smer elhasználódott, az SaS-nak vagy a Hídnak pedig különböző okokból korlátozottak a lehetőségei. Ebből a helyzetből egy olyan párt profitál, amely egyébként semmi különlegessel nem érdemelte ki ezt. Paradox módon ma a politikai paletta szélén sokkal nagyobb a tülekedés, mint a közepén.

„Hát nem tudod, hogy mily kevés a bölcsesség a világban?” – válaszolta fiának Axel Oxenstierna 17. századi nemzetközi hírű svéd politikus és diplomata, amikor az egy akkori megmagyarázhatatlan politikai rejtélyen törte a fejét. Ez az egyetlen magyarázata Andrej Danko népszerűségének is. Hát nem tudjátok, barátaim, milyen kevés elegendő Szlovákiában ahhoz, hogy valakit elfogadjon a többség miniszterelnöknek?

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Ajánló