Kit fogunk gyűlölni holnap?

A felmérések már régen jelezték, hogy a magyarországi menekültellenes kampány és a hazai politikusok menekültellenes kijelentései nem maradnak visszhang nélkül. 
Ez lemérhető volt az egyes közösségi oldalakon tett bejegyzésekből, kommentárokból. Ebből a szempontból a DAC fanklubjának, az YBS-nek a napokban tett felhívása nem különleges. Ami miatt mégis érdemes a figyelemre, az az, hogy jól mutatja, a menekültellenesség nem áll meg a frissen érkező menekültek gyűlöleténél. Az YBS vezetője ugyan a frissen érkező menekültekre vonatkoztatja a felhívásukat, valószínű azonban, hogy nem magyarázza ezt el mindenkinek.
 
Ha elolvassuk a kissé zavaros szöveget, azt látjuk, hogy minden muszlim, sőt a „muszlim nép” (sic!) bojkottjára szólít fel. Eltekintve attól, hogy nincs olyan, hogy muszlim nép – mivel vallásról beszélünk, vannak magyar, szlovák, arab stb. muszlimok –, úgy is értelmezhetjük, hogy a világban élő minden muszlimot bojkottálni kellene. Sőt, nemcsak a muszlimokat, hiszen miért kellene minden balkáni fagyisnak vagy kebabosnak muszlimnak lennie, lehetnek akár keresztény horvátok vagy szerbek, nem beszélve azokról a magyarokról vagy szlovákokról, akik ezekben a büfékben dolgoznak. De nem is a zavaros szöveg a leglényegesebb, hanem az, amit a fanklub vezetője mond, egy kalap alá véve az összes, általa muszlimnak vélt embert, egyben terrorizmussal is meggyanúsítja őket. Valószínűleg nincs ezzel egyedül, sokan vannak így, azért félnek az araboktól, szírektől, afgánoktól vagy az afrikai menekültektől, mert mindegyikben terroristát látnak. Ezt erősíti sok politikus vagy magát szakértőnek tartó hivatásos gyűlöletkeltő megszólalása, aki szinte kizárólag a menekültekkel – az ő szóhasználatukban migránsokkal – érkező terroristákra hívja fel a figyelmet. A nagy tömegben érkező menekültek sokakban félelmet válthatnak ki, de az már jelentős részben a politikusok felelőssége, ha ez a félelem ellenszenvvé, gyűlöletté alakul. És ez a felelősség nem a „wilkommenskulturt” hirdető politikusoké, hanem azoké, akik a menekültektől való félelemre építik politikájukat.
 
 
A gyűlöletet könnyű felébreszteni, annál nehezebb csillapítani. Amikor az idegengyűlölettel megfertőzött emberek rájönnek, hogy a közelükben elvétve sem találnak muszlim terrorista menekültet, könnyen azok ellen fordulnak, akik talán muszlim menekültek, de nem terroristák, vagy nem is menekültek, csak muszlimok, csak sötétebb a bőrük, vagy a bőrük sem sötétebb, csak más nyelven beszélnek, kebabot vagy fagyit árulnak. 
 
Aki kinyitja a palackot, az általában nem törődik vele, hogy vissza tudja-e zárni a gyűlölet kiszabadult szellemét. A történelemben sok példa van arra, amikor ez nem sikerült. Néhányan úgy viselkednek, mintha a szellemet sem látnák. Kár, hogy egyes kisebbségi politikusok sem tudatosítják az idegenellenesség, az idegengyűlölet veszélyét. Talán más pályát kellene választaniuk.

Ajánló