Új év, új bizonytalanságok

Rögtön felvillantotta az új esztendő, mi készül kijönni a csövön. Egyáltalán nem az, mint amire számítunk. Donald Trump a Twitteren osztotta ki a republikánus kongresszusi képviselőket, akik az etikai felügyelet jogát szűkítették volna.

A javaslatot gyorsan el is tették a fiókba, miután leendő elnökük az orrukra koppintott, 140 karakterben. Inkább úgy lehetett sejteni, ez a viszony fordítva fog indulni: a kampány során a Trumpra förmedő képviselők kárörvendezésével, amikor Trumpot megszorongathatják a jogalkotásban. Persze csak a színfalak mögött, hogy a repulikánusok szétziláltságát ne erősítsék tovább.

Obama az utóvédharcokban elszántabb, mint a nyolc év alatt bármikor. Harmincöt orosz diplomata kiutasítása azt jelenti, hogy messze a legsúlyosabb incidensnek tekinti a kiköltözőben lévő fehér házi csapat a Moszkvából vezérelt kiberbeavatkozást a választási időszakban. Bár pontosan soha nem fogjuk megtudni, hogy enélkül is nyert-e volna Trump, az viszont biztos, hogy a Demokrata Párt szerverének feltöréséhez néhány óvatlan felhasználó fertőzött linkre való kattintása bőven elég volt. Obamától nem vártunk ilyesmit, a végére csak rájött, hogy lehetett volna keményebb külpolitikát csinálni.

Amire végképp nem számítottunk, hogy Putyin nem úgy használja ki a lehetőséget, mint eddig. Nem verte el a port az USA-n és nem zavart haza látványosan háromtucatnyi amerikai diplomatát. Ehelyett Trumpot hozta kényelmetlen helyzetbe, hiszen az új elnök kénytelen lesz kezdeni valamit ezzel a „kedvesnek” kommunikált putyini gesztussal: ha elfogadja, akkor azzal szerez sok ellenfelet; ha elutasítja, akkor pedig Putyin használja fel a helyzetet orosz belpolitikai haszonszerzésre.

Ennyire látványos összeütközésre sem számítottunk a Washington– Tel-Aviv fronton, a palesztin telepek miatt, ez a pillanat is eljött. És arra sem számítottunk, hogy a Jobbik belebonyolódik a hanukaköszöntésbe a magyar zsidóság egyik vezetőjével. Arra sem számítottunk, hogy a Pentagon szigorúan titkos hozzáféréssel rendelkező beszállítója két dolgozójának teljes egészségügyi kartotékja elérhető lesz mindenki számára az interneten. A helyzetet csak rontotta, hogy órákkal az értesítés után is fent volt az anyag. A litvánok pedig épp most találtak egy orosz kémszoftvert a kormányzati gépeken. Na jó, erre számítottunk. De ez a pár nap is mutatja, mennyire nem érdemes beskatulyázni az új évet, mert egészen új mumusok bújnak elő egészen új helyekről. A lényeg a felkészültség és az, hogy a pozsonyi és budapesti miniszterelnökségen legyen forgatókönyv a legtöbb eshetőségre. Vajon mi mindenre gondolnak...?

Ajánló