Hogyan szúrta hasba magát Danko

Az előrehozott választások mostani emlegetése csak annak a bizonyítéka, hogy akkor is beszélnek róla, ha semmi esély nincs rá. Kizárt, hogy jövőre parlamenti választások legyenek Szlovákiában.

A Smer számára ennek csak akkor lenne értelme, ha előre menekülne, és a ciklus lerövidítése után megerősödve vághatna neki az újabb négy évnek. Csakhogy Ficóék most egy választással oda jutnának, ahol 2002-ben voltak – 20 százalékos eredmény környékére vagy alája. Három év biztos kormányzást senki nem cserél el négy bizonytalan évre, főleg ha tisztában van vele, milyen csodálatos dolog számára a hatalom. A Smerben pedig ezt nagyon jól tudják.

Azért sem jöhet számításba a kormányzati felelősségtől való megszabadulási kísérlet és az új választás, mert akkor Fico egy időre hivatalnokkormánynak adná át a hatalmat, amelyet Andrej Kiska államfő irányítana. A rendőrfőkapitányi posztra és a többi rendőrségi vezetői funkcióba olyan személyek kerülnének, akiknek már nem Robert Kaliňák vezényelne. Ilyen kockázatot pedig nem vállalhat a Smer.

A valóság az, hogy előrehozott választásokról csupán egyetlen ember álmodozik a kormánykoalícióban, és Danko nem bírta tovább palástolni ágaskodó hatalmi ambícióit.

Az elmúlt évtizedben a HZDS, az SNS és a Smer tábora olyan közel került egymáshoz, hogy e trióból a leggyengébb láncszem szavazóit simán el lehetett szipkázni. Először a Smer átcsábította a HZDS választóit és politikai nyugdíjba küldte Mečiart, majd ugyanezt megtette Ján Slota SNS-ével is. De most fordult a kocka. A Smer szavazói kezdtek átszivárogni az SNS-hez, ez már az idei választások előtt érzékelhető volt és a mai napig folytatódik. De Danko roppant türelmetlen. Ahelyett, hogy szép csendben dörzsölné a tenyerét és hagyná kivérezni a Smert, találkát beszélt meg a legerősebb ellenzéki párt vezetőjével és az előrehozott választásokról diskuráltak. Ezzel tulajdonképpen el is intézte, hogy még véletlenül se legyenek idő előtt választások. Danko hasba szúrta magát, megrendítette saját pozícióit a koalícióban, és most még majd neki kell bizonygatnia, hogy ő egyáltalán nem akar előrehozott választást.

Fel kell itt eleveníteni a Sieť volt elnökének, Radoslav Procházkának a kijelentését, aki azt mondta, ez a kormánykoalíció nem is azért jött létre, hogy gátat vessen a radikalizálódásnak Szlovákiában, hanem azért, hogy ne kelljen idő előtt újabb választásokat kiírni.

A kormányok addig maradnak fenn, amíg létezik az az „idea”, amiért létrejöttek. Ez az „idea” nagyon is él, mert szemben az SNS-szel a Smer és a Híd egyáltalán nem erősödik. Együtt pedig elég szavazatuk van a parlamentben, hogy a ciklus lerövidítésére vonatkozó mindennemű javaslatot blokkoljanak.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Ajánló