Tájékoztatási hiány

A tegnapi nap egyik legérdekesebb híre volt, hogy egy csaló megpróbált bejutni a pápaválasztó konklávé előtti püspöki konferenciára a Vatikánban. A szemfüles őrök állítólag a túl rövid püspöki palást alapján fülelték le az álpüspököt, de az eset pontos magyarázatával egyelőre még adósok maradtak.

Ez a kicsit bugyutának tűnő történet is rámutat arra, hogy XVI. Benedek lemondása miatt óriási információs éhség alakult ki a vatikáni történések kapcsán. Bár a katolikus egyház befolyása egyre csökken a világban, azért a mai napig az egyik legfontosabb, s talán a legkiterjedtebb hálózattal rendelkező szervezet a világon, melynek vezetői magát a hálózatot nagyon sok mindenre használhatják fel és ki egyaránt. Az elmúlt években felszínre került szexuális botrányai vagy a tisztázatlan pénzügyi machinációk mind arra mutattak rá, hogy a katolikus egyházban is léteznek ugyanúgy hibák, mint bármilyen más szervezetben, sőt méreténél fogva ez szinte elvárható is volt, ám az egyház eddig ezeket inkább elhallgatta, mint tisztázta volna. Bár XVI. Benedek több 21. századi kommunikációs vívmányt is kipróbált, hiszen volt Twitter-oldala, láttunk a kezében tabletet is, maga az egyház nem készült fel a kommunikációs váltásra. Ma már szinte semmit sem lehet úgy elhallgatni, ahogy azt évekkel ezelőtt megtehették, s ma egy utolsó falusi történet egy esetleges megrontásról az internet segítségével pillanatok alatt jut el a világ minden pontjára. A katolikus egyház korábban évtizedekig takargatott titkai így szép lassan a felszínre kerülnek. Nagyon sok ügy vár még magyarázatra, mert bizonyára Bezák-püspök esete sem egyedi. Ám ezekkel valahogy még adós maradt a Vatikán.

Ha a pápa személye körül kialakult burokról lehántjuk a vallási áhítat rétegét, egy óriási, évszázadok óta működő vállalat vezetőjét találjuk, akinek végső soron vállalnia kellene a felelősséget minden beosztottjának hibájáért. Ezt a felelősséget remekül ábrázolja Nanni Moretti 2011-ben készített Habemus papam című filmje, melyben a frissen megválasztott pápa egyszerűen képtelen feldogozni a konklávé által ráruházott feladat súlyát, mert végső soron ő is csak ember. Valószínűleg sosem fog pontosan kiderülni, miért mondott le XVI. Benedek, ahogy az sem, mit is tartalmaz pontosan a Jozef Tomko püspök nevével is fémjelzett dokumentum, de szinte mindenki biztos lehet abban, hogy a két dolognak komoly köze van egymáshoz. A mai világban már senki, még a pápa sem engedheti meg magának igazán, hogy egy ilyen döntést magyarázat nélkül hagyjon, s egyre valószínűbb, hogy a súlyos információk terhe volt már vállalhatatlan a pápa számára.

Csak reménykedni lehet abban, hogy a katolikus egyház vezetői érzik ezt a kommunikációs űrt, és az új pápa megválasztása után megpróbálják olvashatóbbá tenni a római katolikus egyházat. Mert mindenki követ el hibákat, de a legrosszabb, ha nem ismerjük el őket.

Ajánló