Elfogultság

Jozef Čentéš és Ivan Gašparovič egymás után nyújtja be az alkotmánybírósági beadványokat a bírók elfogultsága miatt. Első pillantásra ugyanazt teszik. Csakhogy ez az „ugyanaz” egészen „más”.

Čentéš januárban azért tett panaszt, mert az államfő nem nevezte ki főügyésszé, és ezzel megsértette a választott funkció betöltéséhez és az azonos bánásmódhoz fűződő jogát. Iveta Macejková, az Alkotmánybíróság elnöke „a megfelelő” alkotmánybírónak, Peter Brňáknak adta az ügyet. Ezzel elindította az elfogultság miatt emelt panaszok áradatát. A helyzet most az, hogy Ivan Gašparovič szerint öt alkotmánybíró elfogult vele szemben, Čentéš négyet tart annak. Nevezetesen Peter Brňákot, Milan Ľalíkot, Ľubomír Dobríkot, Ján Auxtot, és ennek komoly okai vannak. Brňák éveken át ugyanúgy a HZDS-nek volt a tagja, mint az államfő. Amikor Gašparovič házelnök volt, Brňákkal közösen fogadtattak el több alkotmánysértő határozatot.

Azon túl, hogy közösen diszkvalifikálták magukat, még sokéves barátság is fűzi őket egymáshoz. Milan Ľalík éveken át Štefan Harabin legközelebbi munkatársa és barátja volt (talán még közelebbi barátja, mint a drogbáró Baki Sadiki). Harabin olyan kormány minisztere volt, amely mellett az államfő teljes mellszélességgel kiállt. Ľubomír Dobrík ugyancsak régi jó pártbeli kolléga, még a harmadik Mečiar-kormány idejéből. Szintén a HZDS-hez és az államfőhöz kötődik Ján Auxt, aki Mečiarék javaslatára lett alkotmánybíró, amikor még Gašparovič is a HZDS tagja volt. Mind a négyen annyira közeli személyes, párt- vagy munkakapcsolatban voltak Gašparovičcsal, hogy érintettség okán maguknak kellett volna elfogultságot bejelenteniük.

Más a helyzet azokkal a bírókkal, akik ellen Gašparovič emelt kifogást. Ján Lubynak, Ladislav Orosznak, Mészáros Lajosnak, Horváth Györgynek és Sergej Kohutnak semmi, de semmi olyan nincs a múltjában, ami Čentéšhez kötné őket, se baráti viszony, se munkakapcsolat, ami akadályozhatná őket abban, hogy elfogulatlanul döntsenek. Az meg már abszurd, hogy Gašparovič három olyan bírót is elfogultnak tart (Kohut, Mészáros, Orosz), akiket ő maga nevezett ki. Nyilvánvaló, hogy amitől Gašparovič tart, az nem az alkotmánybírók elfogultsága, hanem az objektivitásuk.

A szerző a Trend hetilap belpolitikaikommentátora

Ajánló