Tűz van, tojás nincs

Burleszkbe illő jelenet, a vonat égő réten vágtat keresztül. Mire a mellettem ülő utas észbe kap, már a kabátja is füstöl. Tehetetlen tűzoltók rohangálnak kint, esélyük sincs a szárazság és a méteres gaz miatt. Napok óta a megszaporodott tűzesetekről szólnak a jelentések, a kár felmérhetetlen, számunkra Krasznahorka örök mementó marad.

Szárazság van, figyelmeztetnek a tűzoltók, arról kevesebb szó esik, hogy merre a szem ellát, mindent gaz ver fel. S elég boldogult gyermekkoromra gondolni, amikor a gaznak, „burnyának” még nyoma sem volt. Annak idején, legyen az szántóföld vagy legelő, minden egyes négyzetméterért kíméletlen harc folyt, emlékszem, hogy a köves, megművelésre csak nagy-nagy kínszenvedéssel használható földecskén egy alkalommal a határt jelző karót nagyanyám állítólag tíz centiméterrel helyezte odébb a kelleténél, s bizony a birtokszomszéddal egyből hajba, akarom mondani „foncsikba” kaptak. Évekig tartó mosolyszünet következett, holott még közeli rokonok is voltak. Ma méteres gaz veri fel a területet, béke honol. Ahogy az egész környéket is. Igaz, nem is érdemes egy kapavágást sem tenni, a rendszerváltás után nem sok becsülete lett a magántulajdonnak, a hagymát, zöldséget még félzölden kitépték, később már a vadak is belejártak.

Olvasom, hogy Csehországban újfent keletje lett a tyúktartásnak, egyes farmok előtt kilométeres sorok állnak, tyúkra várakozva. Nincs is ezen mit csodálkozni, a tojás ára az egekben, aminek állítólag az uniós tyúkketrec az oka. Eddig csak a teheneknek meg a disznóknak voltak átlagon felüli jogaik az EU-ban, most a tyúkok is kiharcolták maguknak, hogy csak EU-szabványos ketrecben tojhatnak. A hajléktalanok, az alig minimálbérből és a segélyből élők jogairól még nem hozott szabályt az unió. Mindenesetre a tojás iránt érdeklődők száma nálam is hirtelen megnövekedett, sőt még a kivénhedt tyúkjaimra is jelentkezett már vevő, s komolyan gondolkodom rajta, hogy meg is szabadulok tőlük. Mivel alig vagyok itthon, szegények többnyire napokig az egykori disznóólban tengődnek, természetesen lakatra zárva, s ki tudja, mikor érkeznek meg hozzám is az EU könyörtelen ellenőrei, kobozzák el a nem megfelelő körülmények között tartott tyúkjaimat, s a tojásaimtól is megszabadítanak.

Juhász Dósa János

Ajánló