A pápa illata

A hír egyszerre bizarr, mosolyt fakasztó és elgondolkodtató: a Vatikán felkérésére parfümöt kreált XVI. Benedek pápának egy „orr”, azaz parfümkészítő szuperszakember.

A Benedictus fantázianevű illat már kapható a boltokban, 27 euróba kerül egy üveg, amelynek hátsó címkéjén az összetétel mellett a következő mondatok díszelegnek: Méltó egy különleges emberhez. Mindennapi viseletre ajánlott a Vatikánban. A „viselet” szó nem meglepő, a parfümök világában ezt mondják, amikor használjuk, magunkra fújjuk, permetezzük, spricceljük, hintjük az illatot. Itt a „különleges ember” meghatározás a különleges. Mert hiszen ki ne szeretne átlagon felüli lenni, legalább valamiben, ha már a pápai tévedhetetlenség nem adatott meg számunkra?! És most végre nekünk is olyan illatunk lehet, mint Benedek pápának!

A minőségi parfüm luxuscikk, saját illatot pedig csak a leggazdagabbak rendelhetnek maguknak. Még az is sokba kerül, ha szakemberhez fordulunk tanácsért, hogy melyik illik hozzánk a piacon található illatok közül. Egy saját, egyedi, sehol sem kapható parfüm készíttetése minimum öt-tízezer eurónál kezdődik, és alapanyagoktól, mennyiségtől függően akár 40 ezerig is felkúszhat. A parfümőr megbeszéli a klienssel az illető illatpreferenciáit egész életére visszatekintve, attól kezdve, hogy milyen virágot, gyümölcsöt kedvel, azzal bezárólag, hogy hol szeret nyaralni.

XVI. Benedek illatában érezni Bajorország hársfaerdőit, a Szentföldet jelképező tömjént, és került bele bergamott is, amely Itáliát hivatott idézi. Az internetes parfümblogok egyikén (bizony, ilyenek is vannak!) azt írja valaki, hogy a Benedictus finom, diszkrét illat, ezért nyugodtan használhatják hölgyek is.

Hű, mekkora üzlet lehet ez! Mert hiszen a popsztárok, filmcsillagok, fotómodellek nevével piacra dobott parfümök nem uniszexek. Ezek a termékek a rajongóknak készülnek, akik bármit megvesznek, amit imádott ikonjuk neve díszít. A sztárokat természetesen nem engedik be a laboratóriumba, ezek az illatok általában úgy születnek, hogy belövik a célcsoportot (mondjuk 16–21 év közötti, középosztálybeli lányok), kitalálják, melyik divatos illatra hasonlítson, és persze kikötik, mennyibe kerülhet az előállítás (nem a fogyasztói ár!). A végén mindenki jól jár: a sztárral foglalkozik a sajtó, a céghez dől a pénz, a fanok pedig vidáman illatoznak.

Úgy látszik, a vatikáni tanácsadók is kiszagolták eme virágzó üzletág lehetőségeit. A hivatalos indoklás szerint az illat XVI. Benedek pápa pappá avatásának 60. évfordulója alkalmából született, Az igazság azonban feltehetően az, hogy a szentatya egyszerűen nagyobb népszerűségre vágyik, és ennek érdekében követni kívánja a trendeket. Kíváncsian várjuk, sikerül-e márkává válnia...

Ajánló