Neymar mindent elért Barcelonában, de Messit ő sem győzhette le

Neymar Messi utódjaként érkezett a Barcelonához 2013-ban. Négy év alatt csapatszinten mindent megnyert, egyénileg pedig a világ egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, de az argentin árnyékából nem tudott kilépni.

TASR/AP felvétel
A szurkolók szerint csak a pénzért igazolt a Paris Saint-Germainhez, de a váltás szakmai okai legalább ennyire hangsúlyosak: Párizsban kisajátíthatja magának a sikert, és senkivel sem kell osztoznia. A Barca visszaforgatná az érte kapott 222 millió eurót, csakhogy Neymar szerepét és személyét nem lehet pótolni.
 
Sid Lowe, az ESPN és a Guardian újságírója a PSG elleni 6–1-es győzelmet nevezi meg fordulópontként Neymar karrierjében.
 
A továbbjutást jelentő gól után a szurkolók áhítattal nézték a reklámtáblán tornyosuló játékost a Camp Nou északi kapujánál. Santiago Garcés, a mérkőzés egyik fotósa megörökítette a pillanatot, amelyet két napon belül több mint 70 millióan láttak. Ez volt a legtöbbször megtekintett kép a Barca történetében. „Az emberek azt mondják, ez a legjobb kép, ami valaha készült Leo Messiről” – nyilatkozta Garcés. Egy pillanat. Leo Messi? A Barca a meccs utolsó 437 másodpercében három gólt lőtt, de Messinek egyikhez sem volt köze. Neymar volt az, aki berúgta a szabadrúgást és a tizenegyest, majd a 95. percben gólpasszt adott Sergi Robertónak. A brazil vállalta a felelősséget, és aznap ő cipelte a hátán a csapatot. „Ez volt életem legjobb meccse” – mondta. Ez volt az az este, amikor Messi ugrott Neymar nyakába. A meccs mégis az argentin képével került be a történelembe.
 
Túl jó ahhoz, hogy csak második legyen
 
2015-ben Neymar triplázott, egy évvel később duplázott a Barcával. A 2016/2017-es szezon csapatszinten csalódás volt, de a játékos elmondása szerint egyénileg ez volt a legjobbja. Joggal merült fel benne, hogy ideje lenne kilépni Messi árnyékából. „Neymar még csak 25 éves, érthető, hogy vannak kétségei. Nehéz elsőnek lenni a Barcában, különösen igaz ez akkor, ha itt van minden idők legjobb játékosa is” – mondta Piqué.
 
A 2015/2016-os bajnoki szezon hatodik fordulójában Messi megsérült. Addig Neymar csupán három gólt rúgott öt meccsen, gólpassza nem volt. Az argentin távollétében 21 gólt szerzett a Barca, és ezek 78 százalékában szerepe volt Neymarnak; a 10 gólja mellett 6 gólpasszt is kiosztott. A brazil soha nem akart Messi fölé nőni, de mélyen legbelül ő is érezte, hogy Barcelonában mindig csak második lesz.
 
Párizsban kisajátíthatja a sikert
 
Neymar ügye két hétig húzódott, ez alatt ő is és az édesapja is hallgatott. „Neymarnak előbb-utóbb mondania kell valamit” – nyilatkozta Iniesta. A brazil csendben maradt, amivel csak azt érte el, hogy a szurkolók megutálták. Akadtak, akik Neymar-mezt égettek, voltak, akik a Camp Nou környékét plakátolták ki, árulónak nevezve a játékost. „A zsoldosoknak menniük kell, Barcelonának csak olyanokra van szüksége, akik meghalnak a mezért” – írták Neymar képe alá.
 
Az emberek úgy érezték, hogy Neymar elárulta őket, és a kapzsisága miatt választotta a PSG-t, ahol ő lesz a világ legjobban fizetett játékosa. A hírek szerint évi 27 millió eurót fog keresni adózás után. Az több mint kétmillió havonta. Ötszázhetvenezer hetente. Nyolcvanezer naponta. Háromezer óránként. Ennél már csak szakmailag volt vonzóbb a párizsiak ajánlata: Neymar ott játszhat a pályán, ahol akar, úgy, ahogy akar. Senkihez sem kell igazodnia. Ha Barcelonában marad, sohasem lehetett volna önmaga, sohasem lett volna valós esélye az aranylabdára – márpedig neki ez a célja. Piqué azt mondta, „Neymarnak csupán azt kell eldöntenie, hogy pénzből akar-e többet, vagy trófeából”. Párizsban mindkettő összejöhet, ráadásul ott kisajátíthatja magának a sikert.
 
Nem csak a Barca, a spanyol futball ügye is
 
Múlt csütörtökön Juan de Dios Crespo és Marcos Motta ügyvédek Madridba utaztak, hogy véglegesítsék a transzfert, de nem jártak sikerrel. „Itt jártak a játékos képviselői, hogy kifizessék a kivásárlási árat, de visszautasítottuk őket – nyilatkozta Javier Tebas ligaelnök, aki azzal érvelt, hogy az üzlet megsérti a pénzügyi fair play szabályát. – Nemcsak az UEFA-nál fogjuk feljelenteni a PSG-t, hanem a Nemzetközi Sportbíróságon, az Európai Uniónál, valamint a francia és a spanyol bíróságokon is. Mert ez nem a Barca ügye, hanem a spanyol futballé.” Tebas azt is hozzátette, hogy a pénz eredete nem tisztázott.

TASR/AP felvétel
 
Neymar ügyvédei végül személyesen látogatták meg a Barca vezetőit, akik elfogadták a 222 millió eurót, így már a spanyol liga sem akadályozhatta meg a transzfert. „Csütörtök délután Neymar képviselői személyesen jöttek el a klub irodájába, és a játékos nevében kifizették a 222 millió eurót, ami egyoldalúan megszüntette a két fél közötti szerződést” – közölte hivatalos honlapján a Barca, amely továbbítja a tranzakció részleteit az UEFA-nak, hogy a szervezet dönthessen az ügy esetleges következményeiről. A gazdasági ellenőrző bizottságának vezetője, Andrea Traverso szerint azonban a Neymar-üzlet nem feltétlenül jelenti a pénzügyi fair play megsértését a PSG jelenlegi helyzetében, hiszen az érvényben lévő szabályozás csak azt köti ki, hogy a csapatok kiadásai nem léphetik túl a megelőző hároméves periódusban a 30 millió eurós veszteséget a bevételekhez képest.
 
A Neymar-hagyaték
 
2013-ban Neymar leigazolása az akkori elnök, Sandro Rosell személyes győzelme volt Florentino Pérez fölött. Mint később kiderült, a transzfer a Rosell-éra bukását jelentette: az elnök ellen indított eljárás során bebizonyosodott, hogy a brazilért többet fizettek, mint amit valaha hangosan is kimondtak. Rosell lemondott, a helyét pedig Josep María Bartomeu vette át. A szabálysértések miatt a klubnak 5,5 millió eurót kellett befizetnie a spanyol adóhatóságnak, de az ügyészség sikeres fellebbezése miatt az ügyet újra megnyitották. A „Neymar-saga” azóta is végigkíséri a Barca életét, amely továbbra is a profitot és a népszerűséget hajszolja, miközben Bartomeuékat úgy veszik hülyére, ahogy akarják; Neymar édesapja csak a szerződésekben megbújó záradékokból több tízmillió eurót keresett.
Agusti Benedito, a Barca korábbi elnökjelöltje bizalmatlansági kampányt indított a jelenlegi vezetőség ellen, amihez Joan Laporta is csatlakozott. „Szégyenletes, amit a Barca jelenlegi vezetői az elmúlt hét évben műveltek. Hamis szándékkal cselekedtek, megrészegültek a hatalomtól, hazudtak, manipuláltak mindent és mindenkit. Rossz érzésem van, mert az eset érinti a Barcát, és a klubról kialakult képet” – nyilatkozta az egykori elnök. Beneditónak 16 500 aláírásra van szüksége ahhoz, hogy végigvigye a kampányát – a hírek szerint már több mint tízezer összejött neki.
 
Nincs senki, aki pótolni tudná
 
A nyár elején a Barca megszállottan üldözte Marco Verrattit, de a PSG semmi pénzért nem engedte el. Miután az olasz felfogadta Mino Raiolát, a futballvilág egyik legdörzsöltebb ügynökét, a katalánok esélyei szinte teljesen elszálltak. A hírek szerint Philippe Coutinho a legújabb célpont, a játékossal állítólag meg is van az egyezség, már csak a Liverpool van hátra, amely legalább 80 millió eurót szeretne kapni érte. „Csak néhány játékos van, aki képes pótolni Neymart – mondta Ronaldinho. – Az egyikük Coutinho.” A Neymar eladásából befolyt 222 millió leginkább a Barca helyzetét nehezíti: a klubok tudják, hogy a katalánoknak sürgősen lépniük kell, éppen ezért a piaci árnál jóval nagyobb összeget fognak kérni a játékosukért. Egyelőre a spanyol sajtó is csak találgat, de a legtöbbet Kylian Mbappé és Paulo Dybala nevét emlegetik. „A klubnak küzdenie kell Neymarért, mert nincs senki a piacon, aki pótolni tudná” – mondta Piqué. Iniesta is hasonlóan látta: „a Barca jobban járna Neymar megtartásával, mint azzal a 2-300 millióval, amit érte kapna”.
 
A Messi, Neymar, Suárez trió összesen 364 gólt lőtt. Sokak szerint ez volt a világ legjobb támadósora, mások azt mondják, a hármasuk egyedülálló a futballban. A sikerük titka a barátságban és a kölcsönös tiszteletben rejlett. „Hősök? Nem! Csak boldogok vagyunk, hogy focizhatunk és élvezzük a barátságunkat” – írta egy közös kép mellé Neymar az Instagramján. Messi és Suárez az első pillanattól kezdve elfogadta őt, függetlenül attól, hogy a náluk öt évvel fiatalabb brazil teljesen más életet élt a pályán kívül; Justin Bieberrel és Lewis Hamiltonnal lógott együtt, a szabadideje nagy részét pedig a haszonleső haverjai társaságában töltötte. De kénytelenek voltak elfogadni. Neymar Suáreznél sokkal jobb játékos, és Messinek sem volt még ilyen játszótársa soha. Sem Eto’o, sem Henry, sem Ibrahimovic, sem Alexis Sánchez. Ezt bizonyítja Messi érzelmes búcsúüzenete is, amit a közösségi oldalára posztolt: „Nagy öröm volt megosztani veled az elmúlt éveket, barátom! Sok szerencsét kívánok neked az életed új szakaszában” – írta a közös emlékekből összeállított videó mellé.
 
Kovács Gábor

 

Ajánló