Botrányt kavart, de párbeszédet is generált a szexista sportfotó

Három fenék látszik ki a vízből. Egy ilyen képet választott a nap képének a múlt héten a budapesti vizes-világbajnokság hivatalos napilapja. A fotó komoly indulatokat váltott ki – nem csak a szinkronúszók körében.

Felháborító! Szégyen!
A felvételre az Inside Synchro szakportál hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. „Több mint 50 fotós van itt, és százszor ennyi kép készül naponta, és pont EZ jelenik meg? A szinkron az egyik legkeményebb sportág, ezek a nők esetenként napi 10–12 órát edzenek. Nem éppen az ilyen fotók fogják bebiztosítani nekik azt a megbecsülést, amelyet nagyon is megérdemelnek. Szégyen” – kommentálta a fényképet az Inside Synchro. 
 
Szauder Gábor, a szlovák szinkronúszók magyarországi szövetségi kapitánya szerint sem kellett volna megjelennie ennek a képnek. „Felháborít a szerkesztő primitívsége, hozzá nem értése. Bizonyára valamelyik szennylapnál dolgozott korábban, ott dívik az ilyen – nyilatkozta lapunknak Szauder. – Huszonötödik szezonomat zártam ezen a vb-n, huszonöt éve látom, milyen munka, mennyi lemondás kell akár egy közepes eredmény eléréséhez is. A műúszók napi 6–12 órát dolgoznak – hogy ezek után valakit csak a sportoló hátsója érdekeljen mint érték, az a fotóst és a szerkesztőt minősíti...”
 
Nem sportoló, csak testrész
A felvételről Csepelyi Adrienn, a Népszava újságírója is posztolt a Facebookon, bejegyzése alatt komoly vita bontakozott ki. „Noha gyakori, hogy ízléstelen, a nőket tárgyiasító fotókkal próbálnak eladni cikkeket, többnyire nem alakul ki vita a megjelenés után. Ám a FINA magazinjában megjelent kép annyira túlmegy minden határon, hogy ezt még azok a kollégák sem hagyták szó nélkül, akik más esetekben könnyedén legyintenek a reklamáló – többnyire nőnemű – újságírókra. Ez a fotó maga a megtestesült hímsovinizmus: mindössze három feneket látunk abból az elképesztő munkából, amit a szinkronúszók elvégeztek, hogy ezen a vb-n szerepeljenek. Az evidens, hogy a vizes sportokban, az RG-ben vagy a tornában a női versenyzők sokat mutatnak a testükből. Ez a sportág velejárója, soha nem is reklamálnak, ha a sportteljesítményüket tükröző képek készülnek róluk. Csakhogy ez a kép nem láttat semmit a sportból, a teljesítményből, sem az adott gyakorlatból. Ez nem több, mint egy lesifotó, amely láttán a megkérdőjelezhető komolyságú férfiak élvezkedni szoktak. Itt a sportoló nem sportember, hanem egy kivágott, tárgyiasított testrész: az olvasó a nevét sem tudja meg, az arcát sem láthatja. A kép a magyarországi sportfotósok többsége szerint nem jól komponált, nem mond semmit a témáról, így szakmailag sem indokolható a megjelenése” – mondta az Új Szónak Csepelyi, aki sokat foglalkozik a témával, a női egyenjogúságért végzett munkájáért megkapta a Hüpátia médiadíj különdíját is.
 
Nincs rendben
Csepelyi rámutatott, az, hogy a fotós beküldésre érdemesnek, a szerkesztő pedig megjelentetésre alkalmasnak tart egy ilyen képet, jóval összetettebb problémát jelez. „Ahogyan az olimpiai bajnok pólóválogatottunkat sem premier plánban mutatott fecskenadrágos péniszekkel ábrázolják, úgy ennek a fotónak sem lett volna szabad megjelennie. Ez pedig a képszerkesztő és a napi szerkesztő felelőssége. Miként fordulhat mégis elő ekkora hiba? Úgy, hogy a sajtóban túlnyomórészt férfiak vannak döntéshozó pozíciókban, a nők meglátásait, kritikáit nagyon gyakran figyelmen kívül hagyják. Így jelenhetnek meg az „Íme, a vb legszexibb sportolónői” és a „Villantott az atléta a versenyen” típusú trash-cikkek. Azzal pedig, hogy a klikkvadászathoz felhasználja, kiszolgáltatja a sportolókat, a sportsajtó azt sugallja olvasóinak: ez a való életben is rendben van. Nem, nincs rendben. Ráadásul ne feledjük: a versenyzők jelentős része kiskorú. Ha valaki a strandon kattintja el ezt a fotót, az közel áll a büntetőjogi kategóriához” – figyelmeztetett Csepelyi Adrienn.
 
Rossz szerkesztői döntés
A fotóról megkérdeztük Bálint Mátyást, a vb napilapjának főszerkesztőjét, a Nemzeti Sport újságíróját. „Másnap reggel már tudtuk, hogy hiba volt – mondta lapunknak a főszerkesztő. – Amikor választottuk a képet, fel sem vetődött, hogy ebből baj lehet, egyáltalán nem azzal a szemmel néztük, hogy majd ezen fognak a férfiak élvezkedni. Úgy éreztem, a képnek van egy ritmusa. Amikor másnap reggel megjött az első e-mail, akkor már tiszta fejjel tudtam, igazuk van, jogosak a felvetéseik.”
A magazin következő számában a szerkesztőség elnézést kért a fotó miatt, a Duna Aréna sajtóközpontjában pedig ez a felvétel hiányzik a nap képeit bemutató galériából. „Tudjuk, hogy ez egy rossz szerkesztői döntés volt. Tanultunk belőle. Még egyszer elnézést kérünk, nemcsak a szinkronúszóktól, hanem mindenkitől” – hangsúlyozta Bálint Mátyás.
Az esetnek van pozitív hozadéka is: párbeszéd indult a témáról, a vita hatására pedig talán a jövőben érzékenyebb és tudatosabb lesz a hasonló esetek megítélése – nem csupán a sportsajtóban. 
 

Ajánló