Miért vettek el három pontot a DAC B-től?

Dunaszerdahely |

A nyugat-szlovákiai Tipos III. liga 31. fordulójában a DAC B csapata ugyan a pályán 3:2 arányban legyőzte a vendéglátó vágsellyeieket, de a később a zöldasztalnál a mátyusföldiek nyerték játék nélkül 3:0-ra a párharcot. A nyugat-szlovákiai futballszövetség sporttechnikai bizottsága ugyanis a versenyszabályok megszegésére hivatkozva a mátyusföldiek javára írta jóvá a mérkőzést.

A pályán még örültek, a zöldasztalnál már vesztettek
Kovács Zsoltán felvétele

A párharc előtti percekben a találkozó ellenőre, Stanislav Kysel telefonon hívott, s azt kérdezte, hogy pályára léphetnek-e a dunaszerdahelyiek még ifista korú futballistái. Megállapítása szerint ugyanis nem mindegyikük rendelkezett egyéni versenyengedéllyel ahhoz, hogy a felnőttek bajnokságában is szerepelhessen. Én erre azt válaszoltam, hogy azok a labdarúgók, akik egy közös listás versenyengedéllyel rendelkeznek, nem avatkozhatnak játékba. A mérkőzés játékvezetője, Fehér Zsolt ennek ellenére pályára engedte őket. Mi viszont a versenyszabályok szellemében, utólag, jogosulatlan játék miatt töröltük s pályán elért eredményt” – ecsetelte a történteket, indokolta a testület döntését Bohumil Toběrný, az irányító szövetség sporttechnikai bizottságának elnöke.

Elmondása szerint formai hiba miatt három pontot vesztett a DAC-fakó. A sárga-kékek megfellebbezték a döntést, de a kerületi szövetség fellebbviteli bizottsága megerősítette a sporttechnikai bizottság ide vonatkozó határozatát.

„Vitathatatlan, hogy a versenyszabály a felsőbb korosztályban való szereplést az orvosi engedélyhez, valamint a nevezett futballista törvényes képviselőjének írásbeli beleegyezéshez köti, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a szövegben rendre egyes számot (hráč-játékos – a szerző megj.) használ. Ezért egy közös listát nem fogadhatunk el érvényes versenyengedélyként” – tájékoztatta lapunkat az ominózus esetről a szövetség illetékese.

Mivel a versenyengedéllyel kapcsolatos adminisztrációért a klubot, valamint a konkrét együttes tisztségviselőit terheli a felelősség, ezért a fellebbviteli bizottság határozata után a klubot, az edzőt, a csapatvezetőt és az érintett játékosokat a fegyelmi bizottság is szankcionálta.

Ajánló