U21-es Eb: Béneséknek óriási siker lenne az elődöntős szereplés

Krakkó |

Ma (20.45) a házigazda lengyelek ellen kezdi meg szereplését a szlovák labdarúgó-válogatott az U21-es Európa-bajnokságon.

A szlovákok az angolokat tartják a legnehezebb ellenfélnek
Fotó: Facebook

A szlovák csapat másodszor vívta ki a jogot a tornán való szereplésre, 2000-ben hazai pályán a negyedik helyen végzett a többek között Németh Szilárd fémjelezte utánpótlás-válogatott, amely ezzel az olimpiai részvétel jogát is kiharcolta.

A mostani lengyelországi U21-es Eb-n nem lehet ötkarikás kvótát szerezni, és a korábbi nyolc résztvevővel ellentétben most először 12-re bővült a csapatok száma. A kieséses rendszer azonban nem változott, a csoportmeccsek után rögtön az elődöntők következnek. Így a továbbjutási kulcs is szigorú: csak a kvartettek első helyezettjei, valamint a legjobb második küzdhet az érmekért.

„Mindent meg fogunk tenni, hogy örömet okozzunk a szurkolóknak, szeretnénk továbbjutni a csoportból, ez az elsődleges célunk” – szögezte le a csapatkapitány Adam Zreľák, aki a fáradásos lábtörése miatti hét hónapos kihagyás után csak nemrég tért vissza a pályára. – Remélem, mindannyian egy irányba húzzuk majd a csapat szekerét, és egységesek leszünk.”

A Jablonec támadója mellett a szlovák válogatott keretéből többen már az A-csapatban is debütáltak, sőt Milan Škriniar ott volt a tavalyi felnőtt Európa-bajnokságon is. „Azoknak a fiúknak, akik ezt még nem élhették meg, nagy motiváció, hogy most felhívják magukra a figyelmet. De én az U21-es Eb-szereplésnek is nagyon örülök, mert két éve együtt játszunk, és remek közös élményeink vannak. Remélem, ez a torna is hasonlókat tartogat számunkra” – nyilatkozta a Sampdoria középpályása.

Rajta kívül csak a Mönchengladbachban játszó Bénes László képviseli a szlovákok keretében a topligákat, a berlini Ondrej Duda szerepléséhez ugyanis nem járult hozzá a Hertha. Mivel az U21-es Eb meccsei nem számítanak hivatalos UEFA-játéknapnak, a többi válogatott is hasonló gondokkal küzdött. Így például klubja tiltása miatt a címvédő svédeknek Victor Lindelöfről (Manchester United), a lengyeleknek pedig Arkadiusz Milikről és Piotr Zielinskiről (mindkettő Napoli) kellett lemondaniuk. A szintén a „szlovák” csoportban szereplő angolok saját elhatározásukból gyengítették keretüket: Marcus Rashfordra, Eric Dierre és Dele Allira már csak a „nagyoknál” számítanak.

Nélkülük is lesznek azonban ismert sztárok a lengyelországi pályákon. A legismertebb talán a spanyol Marco Asensio, aki a Real Madriddal idén duplázott (bajnokság, BL), de a Bayernben alig-alig lehetőséget kapó portugál Renato Sanches is húzóember lehet, a tavalyi „rendes” Eb-t megnyerő luzitánok játékosát a legjobb fiatalnak választották akkor.

Pavel Hapal, a szlovákok szövetségi kapitánya szerint apróságok dönthetnek az eredményekről. „Nincs könnyű ellenfél az Eb-n, talán a játékstílusuk miatt, ami nekünk nagyon nem fekszik, az angolok ellen lesz a legnehezebb. Nüanszok válhatnak sorsdöntő tényezővé, reméljük, a mi oldalunkra áll a szerencse” – mondta a cseh szakember.

A torna mérkőzéseit a Dajto és a Markíza élőben közvetíti. (TASR, ot)

Ajánló