A bíráknak van videója: Messivel statuál példát a FIFA

A március 24-én lejátszott Argentína–Chile vb-selejtező után a FIFA négymeccses eltiltással sújtotta Lionel Messit, amiért megsértette Emerson Augusto de Carvalho partjelzőt. Noha a játékvezetői jelentésben nem szerepelt az eset, az FC Barcelona sztárjának 10 ezer svájci frankot is be kell fizetnie a FIFA kasszájába. 

Lionel Messi
TASR/AP-felvétel
Az eset nagy port vert fel, hiszen a súlyos büntetés több kérdést is felvet.
 
A videón tisztán látszik az eset, de valóban négy meccset ér?
 
Magát a vétséget még argentin oldalon sem cáfolják, hiszen az mindenki számára nyilvánvaló, hogy Messi a spanyol nyelvben bevett „La concha de tu madre!” kifejezést intézte kiváló artikulációval az asszisztens felé, ami magyarul annyit jelent, hogy „Az anyád p...ja!”. Az egyértelmű felvételek miatt nem is a Barcelona sztárjának a bűne a kérdés, hanem hogy valóban annyira súlyos lenne a dolog, ami négymeccses eltiltást ér. Élhetünk a gyanúperrel: ha nem Messiről lenne szó, akkor a vétkes nem kapott volna ilyen mértékű büntetést. 
 
Összehasonlításképp: szintén a március végi vb-selejtezők során történt meg az a sajnálatos eset, hogy az Írország–Wales mérkőzésen a walesi Neil Taylor eltörte Seamus Coleman lábát, amiért természetesen piros lap lett a jutalma. Ám Taylor csak három mérkőzésre lett eltiltva, annak ellenére, hogy az ír játékos kettős lábszártörést szenvedett, és a legoptimistább jóslatok szerint is minimum fél évet kell kihagynia, de láttunk már példát arra is, hogy egy ilyen sérülés egy pályafutás végét jelentette. Mindenki számára egyértelmű, hogy a két esetet nem lehet egy lapon említeni, mégis a verbális vétség kapott nagyobb büntetést. 
 

A barcelonai kiadású Mundo Deportivo sportlap nem kertel: bosszúval vádolja a FIFA-t
Fotó: képarchívum
 
Négy mérkőzésre való eltiltást kapott Sergio Agüero is 2016 decemberében, amikor beleszállt David Luizba a Chelsea elleni rangadón, azonban ő visszaesőként kapott ekkora büntetést. Mindezek után nem tudunk másra gondolni, minthogy a FIFA bizonyára szeretné visszaszorítani a pályán való helytelen viselkedést, a csúnya beszédet, és mindezt korunk egyik legnagyobb sztárjával kívánja demonstrálni. Már maga a statuálás módja is hagy kívánnivalót maga után, azonban az időzítés még ennél is szerencsétlenebb.
 
Akár az argentinok vb-szereplésébe is kerülhet a eltiltás
 
Argentínának még négy mérkőzés van hátra a vb-selejtezőkből, és csak a csoport ötödik helyén áll, miután a legutóbbi meccsen, már Messi nélkül, simán kikapott Bolíviától 2–0-ra. Mivel a selejtezőcsoportból az első négy jut tovább automatikusan, és az ötödiknek interkontinentális pótselejtezőt kell vívnia, komoly veszélybe került az argentinok vb-szereplése. Különösen sötét jövő sejlik fel, ha a statisztikákra pillantunk: az eddig lejátszott selejtezőkön Messivel hat meccsből ötöt megnyertek az argentinok, a többi, Messi nélküli nyolc mérkőzésen viszont egy gőzelem, négy döntetlen és három vereség a csapat mérlege. Bár a gauchóknak így is illene kijutniuk a vb-re, ha ez mégsem sikerül, akkor valószínűleg hatalmas botrányt fognak csapni, különösen, hogy Messi generációjának az oroszországi világbajnokság lesz az utolsó esélye arra, hogy begyűjtse a hiányzó vb-aranyát.
 
Reakciók az eset kapcsán
 
Az argentin csapatot természetesen sokkolta az eltiltás híre, különösen, hogy mindössze néhány órával a Bolívia elleni meccs előtt érkezett hivatalos verdikt. Messi szomorúan vette tudomásul büntetését, de megpróbált pozitív maradni, és azt hangsúlyozta, hogy bízik benne, hogy társai nélküle is sikerrel járnak majd, és kiharcolják a vb-szereplést. A gauchók leendő ellenfelei pedig érthetően örömtüzeket gyújtottak, így Bolíviában, Uruguayban, Venezuelában és Peruban is boldogan konstatálták a hírt. Argentínában viszont már most áll a bál: egy argentin újságíró, Gonza Stupenengo egy FIFA-hoz közeli informátorára hivatkozva azt állítja, hogy Diego Maradona hátbaszúrta Messit és az egész nemzetet, mert forszírozta a FIFA-nál, hogy a támadó a maximális büntetést kapja. Mégpedig azért, mert így tovább csökken az esélye annak, hogy Messi vb-győztes lehessen, és letaszítsa Maradonát az argentin futballtrónról. Az „Isteni Diego” persze tagadta a vádakat, borzalmasnak nevezte a döntést, és azt ígérte, hogy beszélni fog Gianni Infantinóval, a FIFA elnökével az esetről.
 
 
A Barcelona közleményben állt ki játékosa mellett: „Az FC Barcelona támogatásáról biztosítja Lionel Messit, akinek a viselkedése a pályán és azon kívül is példamutató.” Mivel tudjuk, hogy a sztár szerződése jövő nyáron lejár, és szinte minden komoly klub lecsapna rá, így nem meglepő ez a nagyfokú empátia. Különösen, ha visszagondolunk az októberi, Valencia elleni idegenbeli meccsre, amikor a találkozó végén gólt szerző Messit és társait megdobálták a hazai szurkolók, akiknek az argentin dühösen kimutogatott, és hasonló szavakat üvöltött, mint legutóbb a partjelzőnek. Természetesen ez az ügy sem fekete és fehér: a labdarúgók is emberek, és érthető, ha néha nekik is elfogy a türelmük –  különösen, ha egy olyan játékosról van szó, mint Messi, akit a védők ott rúgnak, ahol érik, és állandók a provokációk is. Ugyanakkor ezek a sztárok állnak a figyelem középpontjában, minden rezdülésüket felnagyítja a média, így olykor valóban rossz példával járnak a szurkolók előtt. Kérdés, hogy a FIFA a megfelelő eszközzel, és a megfelelő módon kezeli-e a problémát.
 
Villányi Gergely

 

Ajánló