Csalás vagy csoda a Barcelona feltámadása?

A Barcelona történelmi tettet hajtott végre a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában: négygólos hátrányból felállva verte ki a sorozatból ellenfelét, a Paris Saint-Germaint. Csoda! Vagy inkább csalás?

Boldogság Barcelonában: a csapat a sírból jött vissza a BL-ben
TASR/AP felvétel
A téves ítéletek a petíció aláírói szerint
 2. perc: Luis Suárez lesről szerez gólt
11. perc: elmaradt büntető Javier Mascherano kezezéséért
23. perc: Piqué elmaradt piros lapja
42. perc: Piqué elmaradt sárga lapja, helyette Cavani kap lapot
45. perc: három perc felesleges hosszabbítás
48. perc: Neymar a semmire kap büntetőt, ő kereste a kontaktot
54. perc: Neymar feldobja magát a tizenhatoson belül, nincs lap
64. perc: Neymar elveszíti a fejét, de nem állítják ki
78. perc: Piqué kezez a tizenhatoson belül, nincs ítélet
85. perc: elmaradt tizenegyes Di María felrúgásáért
89. perc: Suárez műesése tizenegyest ér
90. perc: öt perc felesleges hosszabbítás
92. perc: Suárez színészkedik a tizenhatoson belül, nincs sárga lap
Történelmi méretű verést kapott az Arsenal is, amely 10–2-es összesítéssel esett ki a BL-ből a Bayern München ellen, ám Arséne Wenger még napokkal a meccs után is a bírót ostorozta. Utánajártunk a leginkább vitatott eseteknek. 
 
Szombaton az FA-kupa negyeddöntőjében az Arsenal hazai pályán 5–0-ra legyőzte a Lincoln Cityt, és bejutott a sorozat elődöntőjébe. Ebben eddig maximum az a különleges, hogy az ötödosztályú Lincoln a sorozat eddig vezető lépcsőfokain kiverte a Championshipben futballozó Ipswich Townt, az első osztályú feljutásra is esélyes Brighton & Hove Albion FC-t és a Premier League-ben szereplő Burnley-t. Csoda. Az már nem akkora, hogy az Arsenal menedzsere, Arséne Wenger a bírókkal van elfoglalva, előfordult ez már korábban is. De nem négy nappal a mérkőzést követően. Márpedig most ez történt, Wenger ugyanis tovább folytatta önjelölt keresztes hadjáratát a Bayern elleni BL-negyeddöntőt vezető Anasztasziosz Szidiropulosz játékvezető ellen, és még az FA-kupa-meccs után sem tudta elengedni a történteket. De mi is történt?
 
„Mititété, te tetű? Átátá?”
 
A francia mester elsősorban azért háborgott, mert a bíró sporttárs az 54. percben kiállította Laurent Koscielnyt, miután a védő felöklelte Robert Lewandowskit a tizenhatoson belül. Szidiropulosz elsőre sárga lapot adott a játékosnak, de az alapvonali játékvezető jelzésére kiállította az Arsenal csapatkapitányát. Wenger nemcsak a tizenegyest és a piros lapot kifogásolta, hanem azt is, hogy Lewandowski eleve lesről indulva kapta meg a labdát, emellett a menedzser véleménye szerint tizenegyes járt volna Theo Walcott buktatásáért is. 
 
„Hiszem, hogy ha az UEFA nem vezeti be a videobírót, öt éven belül lesz rá precedens, hogy a labdarúgás valamely szereplője, egy tévétársaság vagy egy szurkolói csoport, beperli a nemzetközi szövetséget. A drukkerek és a televíziók csillagászati összegeket fizetnek ki, joguk van a tiszta áruhoz a pénzükért. A jogvédelem, a jogbiztonság idejét éljük, ha az UEFA nem lép, elkerülhetetlen lesz a jogi beavatkozás, mert amit csinálnak, az megmagyarázhatatlan és védhetetlen” – nyilatkozta a klub honlapjának Arséne Wenger, miután Koscielny kiállítását követően az addig jól játszó csapata összezuhant, az Arsenal pedig hazai pályán is 5–1-re kikapott a Bayerntől.  
 
A PSG több tiszteletet érdemelne
 
Ennél is nagyobb visszhangot váltott ki a sporttörténelmi Barcelona–PSG (6–1) összecsapás, amely után – sajtóhírek szerint – Deniz Aytekin német játékvezető belátható időn belül szinte biztosan nem vezet mérkőzést a Bajnokok Ligájában az UEFA játékvezetői testületének döntése értelmében. A közfelháborodás akkora volt, hogy petíció indult az újrajátszásért a világ legnagyobb, online tiltakozásra szakosodott oldalán, a Change.org-on, amelyet több mint 130 000 felhasználó írt már alá – nyilvánvalóan feleslegesen –, de a párizsiakat persze mindez aligha vigasztalja. A petíció egyébként összesen 13 téves ítéletet varr a játékvezető nyakába. 
 
„Nem tudunk elmenni amellett, hogy a barcelonai mérkőzés másként alakulhatott volna körültekintőbb bíráskodás mellett. Mindenki látta Di María (be nem fújt) tizenegyesét, amellyel 3–2-re feljöhettünk volna a meccs legvégén. És ne felejtsük el, hogy Suárezzel szemben nem történt szabálytalanság” – utalt az ötödik hazai gólt megelőző, 16-oson belüli szituációra a Paris Saint-Germain elnöke, Nasszer el-Kelaifi. 
 
A csapat edzője, Unai Emery pedig Arséne Wengerhez hasonlóan még szombaton is a BL-kiesés miatt füstölgött – holott azt azért szögezzük le, hogy a vitatható bírói döntések ellenére ő a kiesés első számú felelőse. 
 
„Több tisztelet járna a PSG-nek Európában. Erről nem akarok több szót ejteni, de ha megnézzük a mérkőzést, világos, mire gondolok” – mondta egy szombati sajtótájékoztatón az edző, nyilvánvalóan a BL-kiesésre utalva. 
 
Tizenegyes itt, tizenegyes ott
 
A barcelonai összecsapás szinte sosem látott mértékben tematizálta nemcsak a közösségi és a hagyományos médiát, de a közbeszédet is, csütörtökön tulajdonképpen másról sem lehetett hallani, bárhová is ment az ember. Sajnos az eset tragédiát is szült: egy Paris Saint-Germain-szurkoló Gabonban megölte a barátját, mert megelégelte, hogy kedvenc csapata vereségével piszkálta. A 18 éves férfi a mérkőzést követő éjjel egy késsel szúrta nyakon társát Libreville-ben, Gabon fővárosában. A beszámolók szerint ittas volt, és képtelen volt elviselni, hogy a barátja megállás nélkül a PSG 6–1-es vereségével cukkolja.
 
A Paris Saint-Germain szurkolói mindenekfelett két jelenetet rónak fel a játékvezetőnek. Az első a 88. percben történt, amikor Ángel Di María egyedül vezethette rá a labdát a hazaiak kapujára, mikor a lövés pillanatában Javier Mascherano hátulról rácsúszott a támadóra, aki végül mellé lőtte a labdát, de Deniz Aytekin nem ítélt semmit. Nem sokkal később viszont nagyon is a sípjába fújt, miután Marquinhos mellett összeroskadt a kapura törő Luis Suárez. 
 
A vitatott ítéletekkel kapcsolatban egykori játékvezetőket, szakértőket és játékosokat vonultatott fel mindkét oldal a maga igazát keresve – lássuk, mire jutottak: 
 
Arsenal–Bayern: A 33. percben, tehát 1–0-s hazai vezetésnél történt, hogy Theo Walcott kapott remek labdát a tizenhatoson belül, majd Xabi Alonso mellett szeretett volna kapura törni, ám a spanyol szög­letre szerelte/felrúgta. A Sky stúdiójában Ian Wright állította, hogy büntetőt ért az eset, míg Rio Ferdinand lehurrogta, hogy szó sem lehet róla. A kikockázott felvételek szerint Alonso valóban a labdát találta el előbb. Arséne Wengernek nem volt igaza.
 
Arsenal–Bayern: Lewandowski kiugratásának pillanata: ehhez nincs szükség szakértőre, a kép tanúsága alapján látszik, hogy a lengyel támadó – még ha csak minimálisan is – lesről indulva kapja a labdát a tizenegyes és a kiállítás előtt, így az akciót a játékvezetőnek meg kellett volna állítania. Arséne Wengernek igaza volt.
 
Barcelona–PSG: A Barcelona 3–1-es vezetésénél a csereként beállt argentin Ángel Di María előtt óriási helyzet adódott, de Ma­s­cherano az ellenfél lövésénél hátulról rácsúszott honfitársára. „Egyértelmű, hogy szabálytalankodtam Di María ellen, de azt hiszem, nem ennek köszönhető, hogy végül kiejtettük a PSG-t” – mondta a Barca védője a meccs után, így nincs szükség videobíróra, ugyanakkor a csapat nagyon is sokat köszönhet ennek az ítéletnek, még ha nem is vehető biztosra, hogy a PSG belőtte volna a büntetőt. Unai Emerynek mindenesetre igaza volt.
 
Barcelona–PSG: Percekkel Di María felrúgása után Luis Suárez kapott jó labdát a PSG tizenhatosán belül, mikor ütközött Marquin-hosszal és elesett, Deniz Aytekin pedig tizenegyest adott. A brazil védő előbb nyakon legyintette, majd Suárez hátára tette a kezét, de ez a kettő nem lett volna elég a büntető jogosságával, ugyanakkor a sokadik kameraállás és sokadik kikockázás után látszik: a védő – szándékosan vagy sem – beletérdelt Suárez lendülő vádlijába, ami elég lehetett ahhoz, hogy lendületét vesztő támadó összeessen. Unai Emerynek nem volt igaza. 
 
Hegedűs Henrik
 

Ajánló