Feri volt a karmester – Fábián Ferenc emlékére

Már hiába várom, hogy újra jelentkezel. Telefonszámodat hiába hívnám, többször nem beszélhetünk.
Fotó: handball-zeitung.de
De mosolyod, derűs tekinteted, hangod megmarad bennem, azt nem vitted magaddal. Komoly kórod jelezte, nem lesz ennek már hosszú folytatása. Elmondhattad kívánságodat, hogy utódaid tudjanak mihez igazodni. 
 
Ahogy óhajtottad, szűk családi körben búcsúznak el tőled, és hamvaidat egy németországi erdőtemetőben szórják szét. Szerteágazó életutadnak nem is lehetne szebb vége. 
 
Németországban maradsz, bár közülünk való vagy. Érthető a kötődés, hiszen életed bő két évtizedét ott töltötted. Odakötött a kézilabda, a mostani család. De a farkasdi fejezet sem felejthető, a csallóközarnyosi, főleg kézilabdavonalon számunkra még láthatóbb volt. Karmesteri pálcát adtak a kezedbe, és vezényelhetted a csallóközi falu eredményes feltörését az ország élvonalába. Kezed alatt értek a tehetségek az iskolai sportközpontban. A múlt század hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes éveiben jártunk, és a helyi összefogás nem ismert határokat, a közönség ujjongott. Nyolcvanhétben jött az első szlovák bajnoki cím az ifikkel, majd negyedik nekirugaszkodásra 1994-ben a női élvonal is elérhetővé vált. Hatalmas volt az ünneplés! Aztán nyáron váratlanul félbeszakadt számodra a csallóközaranyosi sikertörténet. 
 
Mire a női csapat kifutott az I. ligás mérkőzésre, te már Németországban edzősködtél. Hat évvel később hazajöttél, jelentkeztél. Nem a csallóközi sebek miatt, kizárólag azt akartad elmondani, hogy hogyan boldogulhat idegenben az ember, ha kellő szakmai tudással van felvértezve. Azt is elárultad, környezetedben szlovákiai magyarnak ismernek, mert elejétől kezdve ezt tudtukra adtad. S kihangsúlyoztad, nem szeretnél német maradni, hazahúz a szíved. 
 
Megkaptam a telefonszámodat, de többször mégsem hívtalak, és te sem jelentkeztél már. Eltelt közel tizenhét év, s németországi halálhíred most mellbe vágott. Olyan volt, mintha egy hatalmas kézilabdalövés talált volna telibe. Így búcsúzna a váratlan távozások embere? 
 
Fábián Ferenc 2017. február 26-án, 59 évesen hunyt el a németországi Obernburg am Mainban. 
A csallóközaranyosi kézilabdaklub is saját halottjának tekinti. 

Ajánló