Ma díjazzák az év magyar sportolóit

Budapest |

Hosszú Katinka és Szilágyi Áron győzelmére nem lenne nagy szorzó a ma esti budapesti Év sportolója-gála előtt, azt már nehezebb megjósolni, ki lesz az év edzője.

SITA/AP-felvétel
Az emlékezetes magyar sportsikereket hozó 2016-os év legjobbjait ma este (19.30) a Nemzeti Színházban díjazzák, összesen 13 kategóriában hirdetnek győztest. A tavalyihoz hasonlóan megválasztják az év fogyatékos férfi és női sportolóját, valamint csapatát, és az év fogyatékos sportolókkal dolgozó edzőjét is. Kiosztják az MLSZ-életműdíjat és a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság közös életműdíját is. Díjazzák az év legjobb férfi- és női futballistáját, valamint az év gólját, és megtudjuk, ki lett az év legjobb férfi és női sportolója, az év edzője, valamint az év csapata.
 
A két fő egyéni kategóriának a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, illetve a Rióban londoni címét megvédő Szilágyi Áron a fő esélyese. A klasszis úszó ötödször lehet az év sportolója, kategóriájában a Rióban szintén három aranyérmet szerző kajakos Kozák Danuta, valamint a tavalyi olimpia első magyar aranyérmese, a vívó Szász Emese került még az első három közé.
 
Szilágyi Áron (jobbra) először lehet az év sportolója, Hosszú Katinka ötödször
Szilágyi Áron (jobbra) először lehet az év sportolója, Hosszú Katinka ötödször
SITA/AP-felvétel
 
Mivel a riói olimpián a nyolc magyar aranyból hetet nők szereztek, a férfiaknál szinte borítékolható az immár kétszeres olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron győzelme. Neki ez lehet az első diadala, első ötkarikás győzelmének évében az úszó Gyurta Dániel nyerte az ankétot. Ebben a kategóriában még a vívó Imre Géza és az úszó Cseh László van a top 3-ban.
 
 
Az év edzője a Hertha futballcsapatát irányító Dárdai Pál, a Szász Emesét felkészítő Kulcsár Győző, valamint Hosszú Katinka edző-férje, Shane Tusup lehet. Itt vélhetően Dárdai és Tusup között dől majd el a verseny: érdekesség, hogy míg Dárdai magyarként egy külföldi csapat sikereiért dolgozik, Tusup épp fordított eset, külföldiként egy magyar sportoló sikereiben vállal részt.
 
Az év csapata a labdarúgó-válogatott, illetve a női kajak kettes vagy kajak négyes közül kerül ki. 
Az impozánsra tervezett gála két házigazdája Berkesi Judit és Kovács István lesz, az M4 is élőben közvetíti. (bt)
 

Ajánló