A franciák a favoritok

Ma kezdődik Franciaországban a férfi-kézilabdavilágbajnokság, a nyitómeccsen a címvédő házigazda Brazíliával csap össze. A magyar válogatott elsődleges célja a nyolcaddöntőbe kerülés, ott pedig bármi megtörténhet.
Kemény meccsek várnak a magyarokra a vb-n
TASR/AP felvétel
A MAGYAROK MŰSORA
Január 13., péntek 17.45 Magyarország–Németország
Január 14., szombat 20.45 Magyarország–Horvátország
Január 16., hétfő 17.45 Magyarország–Chile
Január 18., szerda 14.00 Magyarország–Szaúd-Arábia
Január 20., péntek 20.45 Magyarország–Fehéroroszország
 
A csoportok első négy helyezettje jut be a nyolcaddöntőbe, innentől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a sorozat. A nyolcaddöntőket január 21–22-én, a negyeddöntőket január 24-én rendezik. Az elődöntőkre január 26-án és 27-én kerül sor, a bronzmeccset január 28-án játsszák, a döntőt pedig január 29-én rendezik.
A torna fő esélyesei az ötszörös világbajnok és a hazai pálya előnyét élvező franciák mellett az olimpiai bajnok dánok, az Európa-bajnok németek, valamint a mindig agilis horvátok és spanyolok lehetnek, de meglepetést okozhatnak az oroszok és az izlandiak is.
 
A magyar válogatott – amely két éve hiányzott a katari világbajnokságról, a tavalyi Eb-n pedig erősen (talán túlságosan) megfiatalított csapattal a 12. helyen zárt, és az olimpiai kvalifikációról is lemaradt – fő célja a csoportból való továbbjutás. Erre minden esély meg is van, hiszen Szaúd-Arábia, Fehéroroszország és Chile is abszolút verhető ellenfélnek számít. Ahhoz azonban, hogy Xavi Sabaté védenceinek legyen reális esélye a nyolcaddöntőben is (ahová a csoportok első négy helyezettje jut, a C csoportban szereplő magyarok a dán, svéd, katari, argentin, egyiptomi, bahreini válogatott közül kaphatnak ellenfelet), vagy a németeket, vagy a horvátokat is el kellene kapni. 
 
A felkészülés hajrájában a magyar válogatott biztató eredményeket ért el: a hazai rendezésű Karácsonyi Kupát megnyerte (Szlovákia és Csehország legyőzésével), a dániai Bygma-kupán pedig a 2. helyen végzett (Dániától kikapott, de Izlandot és Egyiptomot legyőzte).
 
A veszprémieket is irányító Xavi Sabaté amellett, hogy a fiataloknak is teret adott (Ligetvári, Bodó, Bánhidi, Juhász), nem félt a tapasztalt klasszisokat sem behívni: ott van a vb-keretben például a 40 éves kapuslegenda, Fazekas Nándor és a tavalyi Eb-n méltatlanul mellőzött, a válogatottért mindig a szívét-lelkét kitevő Lékai Máté is. Kulcsszerep fog hárulni Nagy Lászlóra – az is kérdés, hogyan fogja bírni a sorozatterhelést, alkalma nyílik-e a kapitánynak arra, hogy időnként pihentesse a legnagyobb sztárját.
 
A vb iránt óriási az érdeklődés, több mint 430 ezer nézőt várnak a helyszínre, a Rouenben rendezendő magyar–horvát csoportmeccsre már most minden jegy elkelt. Aki nem jut el Franciaországba, itthon a Sport TV cseh és magyar csatornáján követheti a torna eseményeit. (bt)
 
A MAGYAROK ELLENFELEI
 
NÉMETORSZÁG
Legutóbbi eredmények:
 olimpia, 2016: 3. hely
 Eb, 2016: 1. hely
 vb, 2015: 7. hely
 
A címvédő Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes a vb-re is éremesélyekkel utazik. Nagy változás ez ahhoz képest, hogy a 2014-es Eb-re és a 2015-ös vb-re nem is harcolta ki a kijutást a csapat – két évvel ezelőtt végül a nemzetközi szövetség döntésének köszönhetően lehetett ott a vb-n a német válogatott. Az izlandi Dagur Sigurdsson irányítása alatt megkezdődött a német kézilabda felvirágoztatása, de a 43 éves mesternek ez lesz az utolsó szereplése a német kispadon, aztán átveszi a tokiói olimpiára készülő japánokat. A magyar válogatottra kemény nyitány vár – eddigi nyolc tétmeccséből csak kétszer nyert és egyszer döntetlenezett a németek ellen.
 
HORVÁTORSZÁG
Legutóbbi eredmények:
 olimpia, 2016: 5. hely
 Eb, 2016: 3. hely
 vb, 2015: 6. hely
 
Amióta Horvátország létezik, a horvát válogatott még soha nem hiányzott egyetlen nagy tornáról sem: ráadásul már 13 érme van világversenyről (mindezt 25 éves fennállása alatt gyűjtötte). A szövetségi kapitány, Zeljko Babic tavaly szeptemberben lemondott, de miután a szövetség nem talált megfelelő utódot, végül mégis maradt. A magyaroknak hagyományosan nem megy az 5+1-es védekezést preferáló horvátokkal szemben, eddigi 16 tétmeccsükből 11-et a horvátok nyertek, egy döntetlen és négy magyar siker mellett.
 
CHILE
Legutóbbi eredmények:
 olimpia, 2016: nem jutott ki
 vb, 2015: 23. hely
 
A chilei válogatott sorozatban negyedik vb-jén vesz részt, és az amerikai kontinens egyik gyorsan fejlődő csapatának számít. Edzőjük, Mateo Garralda 2005-ben világbajnok volt Spanyolországgal. Semmiképpen sem szabad lebecsülni őket, mert egy meccs erejéig a favoritok dolgát is megnehezíthetik.
 
SZAÚD-ARÁBIA
Legutóbbi eredmények:
 olimpia, 2016: nem jutott ki
 vb, 2015: 22. hely
 
Az ázsiai mezőnyben Szaúd-Arábia kiegyensúlyozottan teljesít, de világszinten nem tud labdába rúgni. Franciaországban az lesz a céljuk, hogy eddigi legjobb vb-eredményüket megjavítsák (19. hely 2003-ból és 2013-ból). A magyarok eddig összesen háromszor játszottak velük, és mindháromszor nyertek.
 
FEHÉROROSZORSZÁG
Legutóbbi eredmények:
 olimpia, 2016: nem jutott ki
 Eb, 2016: 10. hely
 vb, 2015: 18. hely
 
Fehéroroszország még csak keresi a helyét a nemzetközi kézilabdatérképen, egy-egy klasszisjátékos kevés az átütő eredményhez. A magyarok eddig mind a hét mérkőzésüket (ebből négy volt tétmeccs) megnyerték ellenük, a vb-n is hasonló eredmény várható. 

 

Ajánló