Kilépett a Fortuna Ligából Radványi csapata

Január elsejével kilép a Fortuna Ligából a Spartak Myjava labdarúgócsapata, ahol Radványi Miklós a vezetőedző. Pavel Halabrín klubelnök szerint a Slovan elleni mérkőzést követő eltiltások az utolsó cseppet jelentették a pohárban. A klub nem szűnik meg, az utánpótláscsapatok és a B csapat is folytatja. A szlovák élvonalban példátlan ez a döntés, csak a II. ligában fordult elő hasonló.

Esetek a II. ligából

A szlovák élvonalból még soha nem lépett ki csapat, de a második ligában már volt példa „nem anyagi okokból történő” kilépésre is.

Podbrezová

2009 augusztusában a Podbrezová jelentkezett ki az akkor még 12 csapatos második vonalból, mert úgy érezték, a Púchov elleni bajnokin megkárosította őket a játékvezető. A B csapatuk akkor egy osztállyal lejjebb játszott, és a szezon végén fel is jutott, vagyis a Podbrezová gyakorlatilag csak egy szezont hagyott ki, és utána ott folytatta, ahol abbahagyta. A klub azóta már az élvonalban szerepel.

Borčice

A II. liga tavalyi szezonjában a sötét lónak számító Borčice döntött minden előzmény nélkül áprilisban a kilépés mellett. A klubot irányító tulajdonos és polgármester Anton Fabuš nem indokolta a döntést, csak azt hangsúlyozta, nem anyagi okok voltak a háttérben. Ennek bizonyítására egy számlakivonatot is nyilvánosságra hozott, amely szerint az egyesület számláján csaknem 175 000 euró volt. A Borčice előtte megnyerte az alapszakaszt a nyugati csoportban, a felsőházban azonban már gyengébben szerepelt. A klub arról is elhíresült, hogy a játékosoknak a tulajdonos húskombinátjában is kellett dolgozniuk. A Borčice jelenleg a IV. ligában szerepel.

A myjavaiak az utolsó őszi fordulóban a pozsonyi Slovant fogadták. A mérkőzés 1:1-es döntetlent hozott, de parázs hangulatban ért véget, a hazaiaktól egy, a vendégektől két játékost állítottak ki.

A fegyelmi bizottság döntései azonban mást mutattak: a myjavai csapatból három játékost is eltiltottak, a Slovanból viszont csak egyet. A vezetők közleményben jelezték elégedetlenségüket, s már abban is emlegették a kilépés lehetőségét. Akkor azonban még úgy tűnt, ez csak egyfajta nyomásgyakorlás, hátha a fegyelmi bizottság a fellebbezéskor enyhíti a büntetéseket.

A nagyok csesznek rá

Szerdán azonban Pavel Halabrín klubelnök váratlanul összehívta a játékosokat és az edzőket. A sajtó részéről csak az RTVS kamerái lehettek jelen a találkozón, ám a klubelnök és testvére, Peter Halabrín klubmenedzser szavait a klub hivatalos honlapján található videón bárki meghallgathatja.

Több mint tízperces monológjában Pavel Halabrín elmondta, testvérével együtt kiskoruktól fogva bolondultak a futballért, minden idejüket a pályán töltötték. Később sportvezetőként is azt az elvet követték, hogy a futballban örömüket leljék, lássák az értelmét a munkának.

„Négy éve, amikor megnyertük a II. ligát, gondolkoztunk, hogy a Spartak Myjava bejelentkezzen-e az élvonalba. A bajnokságban mindig a nagyvárosok, nagy klubok domináltak, s mellettük időről időre megjelent egy hozzánk hasonló kicsi, amelyik egy-két év után ki is esett. Jelenleg azonban ott tart a szlovák futball, hogy ha nem lennének ilyen kis klubok, akkor nem is lenne liga, mert a nagyok csesznek rá, és másra költik a pénzüket, nem a futballra – bírálta élesen a szlovák futballt Pavel Halabrín. – Négy éve a II. ligás bajnok képviseletében úgy jöttem el a Ligás Klubok Uniójának tárgyalásáról, hogy nem fogunk bejelentkezni az élvonalba. De az autóban ülve a testvéremmel beszélgettem, és meggyőztük egymást, hogy vágjunk bele.”

A hivatalnokok dirigálnak

A klubelnök ezután kitért arra, hogy Myjaván fokozatosan kiépült egy szép stadion, ő maga pedig bekerült a Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) végrehajtó bizottságába. Ott azonban elmondása szerint sok negatívummal szembesült. „Azt kellett látnom, hogy a hivatalnokok dirigálnak, és nem hallgatják meg azokat, akik a saját pénzüket adják a fociba. A végrehajtó bizottságban az aranyosmaróti Viliam Ondrejka mellett én vagyok az egyetlen, aki ellenvéleményt fogalmaz meg, mindenki más örül, hogy elmehet három hétre Franciaországba, és arra játszhat, hogy ért a futballhoz” – tett egy csípős megjegyzést a klubelnök, aki befejezi ténykedését az ÚLK elnökségében.

Elegük lett

Pavel Halabrín hangsúlyozta, nehéz volt meghozni a döntést, és nem pusztán a Slovan elleni meccs következményei miatt határoztak a kilépés mellett. „Tavaly decemberben hasonló dilemma előtt álltunk. Akkor pozíciót cseréltünk testvéremmel, Peterrel, mert neki már elege volt belőle. Nekem pedig most lett elegem. Már nem szórakoztat, nem látom értelmét, ahelyett, hogy örömmel járnék a meccsekre, mérges vagyok. A fegyelmi bizottság döntései egy dologról győztek meg minket: hogy akik a döntéseket hozzák, úgy döntenek, ahogy nekik megfelel. Szombaton pedig elolvashattam az újságban a fegyelmi bizottság elnökének a kijelentéseit, hogy van elég bizonyítékuk, és hiába is fellebbezünk, nem fogják csökkenteni a büntetéseket – mutatott rá a klubelnök, majd a játékosokhoz fordult. – Abban, hogy így döntöttünk, önöknek is része van. A hozzáállásuk, az eredményeik nem hoztak örömöt a szurkolóknak.”

A Myjava 19 forduló után a 6. helyen áll a bajnokságban, mérlege kiegyenlített: hétszer nyert, ötször döntetlenezett, hétszer pedig kikapott, gólkülönbsége 19:21.

Az elmúlt szezonban a harmadik helyen végeztek, indultak az Európa Ligában is, azonban már a selejtező első fordulójában búcsúztak az osztrák Admirával szemben.

Nem anyagi okból

Pavel Halabrín közölte, a csapat január 1-jével kilép a Fortuna Ligából, de a klub többi együttese, a B csapat, az utánpótlás- és női csapatok folytatják működésüket. A klubelnök kiemelte, nem anyagi okok állnak a döntés mögött, Myjaván eddig is mindenki megkapta a fizetését, és a szerződésekből fakadó kötelezettségeket maradéktalanul teljesíteni fogja a klub. „Mindenki megkap mindent, amit megígértünk. Mindenkinek segítünk abban, hogy át tudjon igazolni más klubba. Rendezni fogjuk a dolgokat a részvényesekkel, a szponzorokkal és a bérletesekkel is. Mi ketten pedig azon fogunk gondolkodni, hogyan tudunk azzal foglalkozni, amivel szeretnénk, ennek a régiónak a futballjával, a mi gyerekeink, a mi fiataljaink sportolási lehetőségeivel. Minden erőnket és tapasztalatunkat az utánpótlás-nevelésre akarjuk koncentrálni. Azt akarjuk, hogy ismét örömünket leljük a futballban” – zárta monológját a klubelnök.

A Myjava a kieső

A Myjava kilépése a gyakorlatban azt jelenti, eredményeit törlik, és ez a klub lesz a Fortuna Liga kiesője. Bár a hivatalos írásbeli bejelentés kézhezvétele után még össze kell ülnie az ÚLK elnökségének, Ivan Kozák, a szervezet elnöke közleményben megerősítette, hogy ilyenkor a versenyszabályzat értelmében kell dönteni. „Ez azt jelenti, hogy a Myjava lesz a kieső, és a 2017/18-as szezonban a klub bejelentkezhet a III. ligába. A tavaszi idényben a Fortuna Liga tizenegy csapattal folytatódna” – fogalmazott Kozák.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke, Ján Kováčik is megdöbbenéssel fogadta a myjavaiak bejelentését. „Nagyon sajnálom, hogy a Spartak Myjava vezetői a szezon közbeni kilépés mellett döntöttek. A további lépések az ÚLK hatáskörébe tartoznak. Ami a fegyelmi bizottságot illeti – ez egy független szerv, amelynek tevékenységébe senki nem szólhat bele, az elnök és a végrehajtó bizottság tagjai sem. A fegyelmi bizottság döntéseit a fellebbviteli bizottság vizsgálhatja felül, amely szintén független szerv, s amelynek döntései véglegesek” – olvasható Kováčik állásfoglalásában.

Radványit sokkolta a döntés

A Myjava vezetőedzőjét, Radványi Miklóst sokkolta a kilépés. A tréner lapunknak elmondta, néhány napja még a lehetséges erősítésekről beszélt a klubelnökkel.

Mikor szereztek tudomást a klubvezetés döntéséről?

Szerdán behívott minket, hogy ő ezt így tovább nem fogja csinálni. Közölte, hogy mindenkit kifizet a szerződése szerint, de ez a lépés nagy sokk mindannyiunk számára. A játékosok is teljesen ledöbbentek.

Eleinte úgy tűnt, a myjavaiak felháborodása csak nyomásgyakorlás a szövetség felé, de nem gondolják komolyan a kilépést.

Ezt hittem én is, bár tudtam, hogy a klubelnök már tavaly is fontolgatta a kilépést. Csak azt nem értem, miért kellett akkor engem kivásárolni a szerződésemből Frýdek-Místekben… Ott elkezdtem egy koncepciózus munkát, amit folytathattam volna. A myjavai vezetők is azt hangsúlyozták, hogy a csapatépítésnél számítanak rám. Azért is érthetetlen a döntés, mert voltak játékosok, akiket jó pénzért el tudtak volna adni.

Hogyan fogadta a döntést?

Nagyon szép karácsonyi ajándék… Edzőként az ember fel van készülve rá, hogy bármikor megköszönhetik a munkáját, no de hogy kilép a bajnokságból a csapat?! Ez sokk. A Slovan elleni meccs után a vacsorán még arról beszélgettünk a klubelnökkel, hogy van-e kiszemelt játékosom az Ostravára távozó Pekár helyére …

Ajánló