Visszaadta az övét, hogy továbbléphessen

Többszörös szlovák birkózóbajnok. Néhány éve azonban az MMA-harc kerítette hatalmába. Buchinger Iván immár profiként versenyez, háromszoros világbajnok. Véletlen egybeesés: huszonnyolc évesen huszonnyolc meccs van a háta mögött, csak négyszer vesztett. Hívják Amerikába is, de ő egyelőre frankfurti klubjához ragaszkodik. Itthon tartózkodása alatt beszéltem a bősi fiatalemberrel.
 
Buchinger Iván egyszerre üt és rúg
Facebook-felvétel
Egy éven belül már a második világbajnoki címét szerezte október derekán Nazranban: a negyedik menetben technikai KO-val nyert az orosz Tural Ragimov ellen. Pedig az első menetben jól megütötte az ellenfele, még a szemöldöke is felszakadt. Hogyan tudott innen győzni?
Nem volt nagy ütés, amit kaptam, csak rosszul talált el, s ezért szakadt fel a szemöldököm. Hála Istennek a seb sem volt mély. A második menetben megnézték, mert nagyon vérzett, de az orvos továbbengedett.
 
Ilyen állapotban hogyan tudott nyerni?
Sérülésem nem gátolt abban, hogy győzzek.
 
Mivel kerekedett felül ellenfelén?
Technikailag és erőnlétileg is jobb voltam, ami már a negyedik menetben megmutatkozott az öt menetre tervezett mérkőzésen.
 
Az orosz M-1 Global szervezet vb-címéért pehelysúlyban, vagyis 65,80 kilóban harcolt. Mi jár egy ilyen diadalért?
Világbajnok lettem, megkaptam az övet, amihez pénzjutalom is párosult.
 
Jelentős összeg?
Nemigen sok, de nem is kevés. A korábbi szervezetnél nem fizettek jól. Most már van menedzserem, s olyan szerződést kötöttünk, amely mindkét félnek megfelel.
 
Ez már a kilencedik meccse volt orosz MMA-harcos ellen, és újra győzött. Ráragadt önre Az Orosz Harcosok Rémálma elnevezés. Mi a titka, hogy sorra megveri a kemény orosz legényeket?
Egy orosztól már kikaptam, de a visszavágón visszaadtam neki. S hogy miért vagyok eredményes az oroszok ellen? Ezt már sokan megkérdezték tőlem, de nem tudok rá válaszolni. Csak ilyenek jutnak az eszembe: jó edzés, szív, akarat… De rögtön hozzáteszem: nemcsak oroszok ellen harcolok. Eddig összesen huszonnyolc MMA-mérkőzésem volt, és csak négyszer kaptam ki. És mindenféle nemzetiségű harcossal találkoztam, mert nagy a konkurencia. Igaz, hogy leggyakrabban oroszok és csecsenek állnak az utamba.
 
Szilveszterkor a Cage Warriors világbajnoka lett. Az utóbbi évben tehát voltaképpen mind a két legjobb európai szervezet címét megszerezte. Hogyan jött össze a decemberi diadal?
Egy cseh menedzser intézett nekem meccset a szervezet égisze alatt. Megtetszettem nekik, exkluzív szerződést kínáltak. Naiv voltam, azt hittem, hogy jó szerződés, és aláírtam. Rögtön címmeccsen kellett harcolnom, már 2012 szilveszterén. Aztán három-négy meccset kellett nyernem, hogy egy évvel később újra övért mehessek. Az az összecsapás is a negyedik menetben végződött. Erősebb volt ugyan az ellenfelem, de hátsó fojtogatással feladásra kényszerítettem. Erőnlétileg kerekedtem fölé a Dublinban rendezett vb-címmeccsen, melyet 70,30 kilóban vívtunk.
 
Kétezer-tizenegyben Prágában is 70,30 kilóban lett világbajnok, mégpedig a WKF világszervezetnél. Arra a diadalára hogyan emlékszik 2014-ben?
Első igazi övmeccsem volt. Meglepődtem, hogy olyan gyorsan lehetőséget kaptam, de elvállaltam. Nem volt olyan rangos, és nem is kötődött szervezethez, mint az utóbbi két vb-sikerem.
 
Több vb-címe nincs?
Csak az említett hárommal büszkélkedhetek.
 
Egy ideje a frankfurti spirit klubban készül. Hogyan jutott Németországba a bősi fiú?
Egyszer láttam a Facebookon, hogy edzeni hívnak Frankfurtba egy ottani harcos felkészülésébe. Akkor még itthon dolgoztam, ezért egy hónapra fizetetlen szabadságot vettem ki, és elmentem. Megtetszett, és maradtam. Korábban edző nélkül készültem, ott elkezdtek velem foglalkozni. Elégedettek voltak velem. De érvényes szerződésem volt a Cage Warriorsszal. Ezután már meccset nem vállaltam náluk, megegyeztem velük, hogy visszaküldöm az övet, felbontottam a szerződést, és átléptem az M-1-hez. Ott örültek nekem, hiszen jónevű harcos vagyok, már korábban is akartak.
 
Mikor védi meg az M-1-es vb-címét?
Pontos dátum még nincs. Idén már nem, mert sokat fogyasztottam, elég volt. Talán január végére vagy inkább februárra tűzik ki az újabb mérkőzésemet.
 
Közben Amerikából is kapott ajánlatot, de elutasította. Miért?
Nem is egy ajánlatom volt. Többen is megkerestek. Három-négy menedzser is írt, hogy a listán vagyok, s nem akarok-e náluk bunyózni. Még Frankfurtban is felkerestek. Nem vállaltam el, mert MMA-körökben már van nevem, de én szeretnék tovább edzeni, fejlődni, hogy minél felkészültebben érkezhessek a tengerentúlra, és sokszor tudjak nyerni, ne csak néhányszor. Én vagyok az első szlovákiai harcos, akire kivetette hálóját az USC szervezet. Három-négy győztes mérkőzés után már felfigyelnek valakire, én jelenleg már hét mérkőzést megnyertem egymás után. Ha akarnék, mehetnék, de hallgatok a klubomra, és várok.
 
Most hol tartózkodik?
Három hetet edzek Németországban, aztán hazajövök a kisfiamhoz, barátnőmhöz. Január végétől vagyok profi MMA-harcos.
 
Mit őriz magában a birkózásból?
Igen komolyan vettem, sokszoros szlovák bajnok vagyok. Örülök, hogy birkóztam, jó alapot adott az MMA-harchoz. Csak akkoriban megszűnt a bősi klub, vagyis a Rákóczi-éra már véget ért, a Meton-időszak még nem kezdődött el. Se klub, se tornaterem, se szőnyeg nem volt, néha a focipályára jártunk edzeni. Akkor kezdtünk el bunyózni.

Ajánló