Nyertek a magyarok a csehek ellen

Prága |

Csehország - Magyarország 1-2 (1-1)Dzsudzsák Balázs 6. és Gyurcsó Ádám 88. percben lőtt góljával nyert a magyar futballválogatott Csehország ellen a pénteki prágai barátságos mérkőzésen. Az Európa-bajnokságra utazó cseh válogatott egyetlen gólját Michal Kadlec szerezte tizenegyesből.

A csehek egyetlen gólját Kadlec szerezte tizenegyesből
(SITA/AP-felvétel)

A magyar válogatott hétfőn a szintén Európa-bajnoki résztvevő ír csapatot fogadja a Puskás Ferenc Stadionban.

A magyarok ezt megelőzően legutóbb 1979-ben - Bene Ferenc utolsó válogatott mérkőzésén - nyertek Csehszlovákia ellen.

Eredmény:

Csehország-Magyarország 1-2 (1-1)

Prága, 16 ezer néző v.: Lee Probert (angol)

gólszerzők: Kadlec (24., 11-esből), illetve Dzsudzsák (6.), Gyurcsó (88.)

sárga lap: Pilar (72.), illetve Kormcsár (11.), Vanczák (76.)

Csehország:

Pet Čech – Theodor Gebre Selassie, Tomáš Sivok (Roman Hubník, a szünetben), Michael Kadlec, David Limberský - Jaroslav Plašil (David Lafata, 79.), Petr Jiráček (Tomas Hübschmann (79.) - Jan Rezek (František Rajtoral, 72.), Daniel Kolář (Vladimír Darida, 61.), Václav Pilař - Milan Baroš (Tomáš Pekhart, 61.)

Magyarország:

Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos (Halmosi Péter, 83.), Korcsmár Zsolt, Juhász Roland (Mészáros Norbert, 39.), Laczkó Zsolt - Koltai Tamás, (Gyurcsó Ádám, 64.) Varga József, Pintér Ádám, Dzsudzsák Balázs (Debreceni András, 92.) - Szakály Péter (Szabics Imre, 89.) - Szalai Ádám (Németh Krisztián, 90.)

I. félidő:

6. perc: A Vargával szemben elkövetett szabálytalanságért járó szabadrúgást Dzsudzsák gyorsan elvégezve tekerte a kapu jobb oldalába a labdát, amelybe a lövés pillanatában még a sorfalat állítgató Čech csak belekapni tudott (0-1).

24. perc: Baroš vett át a labdát a 16-oson belül, beforgatta Juhászt, az Anderlecht védője pedig - a játékvezető szerint - szabálytalanul szerelte. A büntetőt Kadlec laposan, a jó irányba vetődő Bogdán hasa alatt a kapu bal oldalába lőtte (1-1).

II. félidő:

88. perc: Dzsudzsák tökéletes keresztlabdáját Gyurcsó kezelte la az ötös jobb sarkánál, majd rendkívül pontosan kilőtte a jobb alsó sarkot (1-2).

Hiába birtokolta többet a labdát a cseh válogatott, a magyarok Dzsudzsák szemfüles szabadrúgásgóljával már a hatodik percben megszerezték a vezetést. A hazaiak fölényük ellenére egyetlen kivételtől eltekintve nem tudtak helyzeteket kialakítani, igaz Rezek gólját egy lökés miatt nem adta meg a játékvezető.

Ezt követően a csehek nagyobb tempóban kezdtek futballozni, és Baros harcosságának köszönhetően büntetőhöz jutottak, noha Juhász inkább a labdát találta el, mint a csatár lábát. A 11-est Kadlec értékesítette. A félidő hajrájában a csapatkapitányát vesztette el a magyar válogatott, ugyanis Juhászt sérülés miatt le kellett cserélni, Egervári Sándor Mészáros személyében - akárcsak Szakállyal a kezdőben - újoncot avatott.

A fordulást követően mindkét csapat lendülete alábbhagyott, így a szövetségi kapitányok cserékkel próbálták felrázni tanítványaikat. Egervári Sándor Gyurcsó Ádám pályára küldésével már a harmadik újoncot avatta az este. A folytatásban is a csehek uralták az összecsapást, Bogdán Ádám azonban remekül védett.

A hajrában úgy tűnt, már mindkét gárda a "megváltó" hármas sípszót várja, ám Gyurcsó Dzsudzsák remek labdáját értékesítve eldöntötte az összecsapást.

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya:
"Külön öröm, hogy ilyen okosan futballozott a csapat. Szerettünk volna többet a támadó harmadban lenni, de az ellenfél nagyon ránk erőltette az akaratát. Jó teljesítményt nyújtottak a debreceni futballisták, Gyurcsó pedig eldöntötte a találkozót, de örülök, hogy Dzsudzsák Balázs góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Remélem, hogy hétfőn az írek elleni összecsapást megfelelő állapotban tudjuk majd kezdeni".

(MTI, ú)

 

 

 

 

Ajánló