Tenisz Roland Garros: Roger Federer átírta a Grand Slam-örökranglistát

Megtört Serena sorozata

Párizs |

Két fontos bejegyzést kellett megejteniük a krónikásoknak a párizsi nyílt teniszbajnokság utóbbi játéknapjain: az amerikai Serena Williams pályafutása során először kapott ki egy GS-torna 1. fordulójában, a svájci Roger Federer pedig győzelmével átvette a vezetést az örökranglistán.

A Roland Garros első fordulójában óriási meglepetésre búcsúzott a 13-szoros Grand Slam-tornagyőztes, korábbi világelső Serena Williams. Az amerikai teniszező ugyan az első játszmát még megnyerte a francia Virginie Razzano ellen, a másodikat azonban rövidítésben elbukta, a döntőben pedig a hazai versenyző már 5:0-ra is vezetett, s végül 8. meccslabdáját értékesítve megnyerte a több mint 3 órás találkozót.

Így megtörtént az, ami még sosem: Serena kiesett egy Grand Slam-torna első fordulójában. A 30 éves teniszező korábban 46-szor abszolválta sikeresen az első kört, így érthetően nehezen viselte a vereséget. A mérkőzés folyamán többször is megfenyegette a bírót, akiről csak annyit mondott: „Nem tartozik a kedvenceim közé.“

A svájci Roger Federernek sem a párizsi a legkedveltebb tornája a nagy négyesből, mégis a salakborításon érkezett el egy újabb mérföldkőhöz pályafutásában: a 2. fordulóban négyszettes mérkőzésen nyert a román Adrian Ungur ellen, ezzel pedig a korábbi világelső 234. győzelmét aratta Grand Slam-tornákon, amivel már egyedül vezeti az open érára vonatkozó örökrangsort, megelőzve az amerikai Jimmy Connorst (233). A képzeletbeli dobogó harmadik fokán egy újabb amerikai foglal helyet, Andre Agassi (224).

Dominika Cibulková nagyon simán, 6:0, 6:2-re verte Vania Kinget a 2. fordulóban, így visszavágott az amerikainak a tavalyi Roland Garros-on elszenvedett vereségért. „Nagyszerűen teljesítettem. Kinget szinte lemostam a pályáról“ -örömködött Cibulková, akire a spanyol Maria Jose MartinezSanchez vár a következő körben. (SITA, ns)

Ajánló