Pozsonyban leállították a villamossínek felújítását

Pozsony |

Múlt héten leállította a közlekedésügyi minisztérium a Kórház utcai (Špitálska) villamossínek felújítását. Több hétig szünetelhet a munka a szakaszon. 

Augusztus elején kezdődött a felújítás, heteket késhet a munka
TASR-felvétel

Augusztus elején kezdődött a vágányok felújítása a Kő tér, a Mickiewicz utca, az Amerikai tér és a Kórház utca közötti szakaszon, zaj- és vibrációcsökkentő elemeket építenének be a vonalon. A közlekedésügyi minisztérium szerint a felújítás engedélyezése nem volt összhangban a törvénnyel, és komoly hiányosságokat találtak az eljárásban, ezért leállították a rekonstrukciót. Vladimír Dulla károlyfalui képviselő becslése alapján nyolc-kilenc hétig is szünetelhet a munka. A minisztérium a TASR hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy az elsőfokú hatóságnak, Pozsony megyének az összes érintettel újra meg kell vitatnia az építkezést, kiegészíteni az iratokat és újra engedélyeztetni a munkát. A tárca szerint ugyanis több hibát elkövettek az eljárásban, például az elsőfokú hatóság nem sorolta az érintettek közé a fellebbezőket – a szomszédos épület tulajdonosait, akik nem kapták meg az értesítéseket, és nem voltak az eljárás részesei. A másik hiba, hogy a döntésről szóló jelentés nem volt megfelelő ideig kifüggesztve a hirdetőtáblán. Pozsony megye azonban elutasítja az állításokat. „A megye a jogszabályok alapján járt el, és elemezzük a fellebbviteli hatóság döntését” – nyilatkozta a hírügynökségnek Lucia Forman szóvivő. Alexander Sako, a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) üzlet- és fejlesztési részlegének igazgatója korábban elmondta, ha csúszik az építkezés, akkor nagyon rugalmasan kell reagálniuk. Hozzátette, ki kell javítani az esetleges hibákat. „Nem tudom elképzelni, hogy a tél beállta előtt leállítsuk az építkezést” – mondta az igazgató. A közlekedési vállalat az összes érintett féllel intenzív tárgyalásokat folytat. Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere is kijelentette, hogy elsősorban a pozsonyi lakosok érdekében mihamarabb orvosolni kell a helyzetet. 

Az eredeti tervek szerint három hónapig tartott volna a 2,5 millió euró értékű felújítás. A rekonstrukció ideje alatt a villamosok kerülő útvonalon közlekednek, a Széplak utcán keresztül járnak. A fennakadás miatt kérdéses, mikor fejeződhet be a munka. (béva, TASR)

Ajánló