Bezár a dunaszerdahelyi magán szakközépiskola

Dunaszerdahely |
A pedagógusokat elbocsátották, kérdéses a diákok sorsa.
A Vásártérről az egyik alapiskolába költözne az új intézmény
Somogyi Tibor felvétele
Az iskolaügyi minisztérium kivette a Vásártéri Magán Szakközépiskolát a középiskolák hálózatából. A jogerős döntés értelmében bezárt az iskola.
Az iskola fenntartója, O. Jolán ellen évekkel ezelőtt költségvetési csalás miatt indult eljárást, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség és a Nagyszombati Kerületi Hivatal is vizsgálta az iskola pénzügyeit. A szaktárca még tavaly döntött arról, hogy törli az iskolát a középiskolák hálózatából, az intézmény fenntartója azonban fellebbezett. „Augusztusban megkaptuk a kerületi bíróság döntését, amely elutasította a keresetet” – tájékoztatta az Új Szót Ivana Skokanová, az iskolaügyi minisztérium szóvivője. A minisztérium adatai szerint tavaly 273 diák kezdte meg a tanévet a magán szakközépiskolában. Andrea Olejníková igazgató lapunknak elmondta, új intézményt alapítanának, amely az egyik városi alapiskola termeiben működne.
 

Somogyi Tibor felvétele
 
Az igazgató azt is elmondta, hogy mintegy 40 pedagógus elvesztette a munkáját, és aligha tudnak elhelyezkedni a környéken. A még tanköteles diákok elhelyezéséről a kerületi tanügyi hivatal dönt, a többi diákról az iskola alapítójának kell gondoskodnia. A fenntartó augusztus végén levélben küldött egy listát arról, hol tanulhatnak tovább a diákok. A felsorolt dunaszerdahelyi és diószegi intézmények kínálata azonban nincs összhangban a magán szakközépiskolában oktatott szakokkal, ezután további iskolák kerültek szóba Diószegen, Karván, Párkányban.
 
További részleteket az Új Szó holnap megjelenő számában olvashat.
 

Ajánló