Kotlebáék Vágsellyén rúgnának labdába

Vágsellye |

Labdarúgókupát szervez a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) a várostól bérelt sportpályán. Többen tiltakoznak, a polgármester érveket sorakoztat fel.

Kotleba pártjának tagjai legutóbb az érsekújvári vásári napokon vertek sátrat. Ott sem örült nekik mindenki.
A szerző felvétele

Eddig mintegy 260 aláíró csatlakozott ahhoz az elektronikus petícióhoz, amelyben az ellen tiltakoznak a vágsellyeiek, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) labdarúgókupát rendezzen a várostól bérelt sportpályán. A szélsőséges nézeteket valló Marian Kotleba pártjának rendezvénye kapcsán többen is eljuttatták állásfoglalásukat a város vezetéséhez.

„Felháborítónak tartjuk, hogy a város bérbe adja a sportpályát az ĽSNS pártnak, amely nem csupán egy párt a sok közül, mert aktivitásaival és politikai céljaival veszélyezteti országunk demokratikus rendszerét” – olvasható a nyilatkozatban, melyet jelenlegi és volt városi képviselők írtak alá. A levél megfogalmazói kitértek arra, hogy a főügyész indítványozta a legfelsőbb bíróságon Kotleba pártjának feloszlatását, és hogy az ĽSNS több tagja ellen vizsgálat folyik antiszemitizmus, illetve szélsőjobboldali nézetek terjesztése miatt. A vágsellyei lakosok utalnak arra, hogy a legtöbb önkormányzat nem adta bérbe a város tulajdonában lévő épületeket a pártnak. Vágsellyén ugyanazon a napon, a szlovák nemzeti felkelés emléknapján tartanak koszorúzási ünnepséget. Michael Angelov városi képviselő Jozef Belickýnek, Vágsellye polgármesterének címzett levelében azt írja, ha mégsem adja bérbe a városi futballpályát Kotleba pártjának, örömmel kezet fog vele az emlékünnepségen. Szeles István vágsellyei lakos, a járási hivatal egykori vezetője az elsők között fordult levélben Jozef Belickýhez és a képviselőkhöz. Szeles István arra kérte a város vezetését, ne engedje, hogy az extrémista párt provokációja kapcsán a békeszerető és toleráns lakosok úgy érezzék, védtelenek ezzel a döntéssel szemben. Jozef Belický nyílt levélben reagált a lakosok felháborodására. „Az ĽSNS parlamenti politikai párt, melyet eddig nem szüntettek meg. A város nem társzervezője az eseménynek. Tény, hogy járásunkban az ĽSNS a legutóbbi parlamenti választások során több mint hat százalékos támogatás kapott a lakosoktól” – írta Jozef Belický. Vágsellye polgármestere a továbbiakban kitért arra, hogy ha nem adták volna bérbe a pályát, azzal másodrangú polgárokként kezelnék a kérelmezőket. Belický hozzátette, aggasztja a rendezvény betiltását szorgalmazó lakosok megannyi gyűlölködő hozzászólása a közösségi oldalakon, ugyanúgy, mint bárki más ellenségeskedő megnyilvánulása.

CSÖKKEN KOTLEBA NÉPSZERŰSÉGE

Jozef Belický levelében kitért arra, hogy a város biztonsági intézkedéseket tesz abból a célból, hogy a rendezvényen meggátolják az extrémista megnyilvánulásokat, és a lakosok biztonságban érezzék magukat. „Mindenki a részvételével, vagy a távolmaradásával nyilváníthatja ki a rendezvénnyel kapcsolatos álláspontját. Én nem leszek ott” – írta Belický.

Ajánló