Örök nyugalomra helyezték az Andrássy grófnőt

Krasznahorka |

Ma délelőtt helyezték örök nyugalomra a krasznahorkai vár tövében lévő családi sírboltban Andrássy-Olgyay Erzsébet de Csíkszentkirály grófnőt.

A szerző felvétele

Andrássy-Olgyay Erzsébet 92 éves korában, az egyesült államokbeli Springfieldben hunyt el 2017. január 24-én. Nyilvános búcsúztatására a krasznahorkaváraljai katolikus templomban került sor ma délelőtt, amelyen nemcsak a családtagok, hanem rengeteg falubeli és a környező települések lakosai is részt vettek. A búcsúztatón többek között Barczi György, a krasznahorkai várat is magába foglaló Betléri Kastélymúzeum igazgatója is búcsúbeszédet mondott. „A grófnő lelke most már a krasznahorkai vár őrangyalaként vigyáz ránk elődei otthonában. Üdvözöljük újra itthon, tisztelt grófnő” – zárta búcsúbeszédét a múzeum igazgatója. A szentmisével egybekötött búcsúztatót követően a közeli családtagok a gyászoló tömeggel együtt gyalog vonultak át a falu közepén található székely kapuhoz, ahol a krasznahorkaváraljai énekkar Krasznahorka büszke várával mondott végső búcsút a grófnőnek. Ezt követően már csak a közeli családtagok és a múzeum munkatársai vonultak tovább, és végül az Andrássy-sírboltban helyezték örök nyugalomra a grófnő hamvait tartalmazó urnát.

Andrássy-Olgyay Erzsébet 1924. december 23-án született Andrássy Imre gróf és Stella Monica Amalia Kuylenstierna svéd grófnő gyermekeként. A család a második világháború után emigrált az Egyesült Államokba. Erzsébet 1950-ben hozzáment Olgyay Aladár magyar építészhez. Két gyerekük született, Roy és Joy. A grófnő családjával többször is költözött. Életének utolsó korszakában a Vöröskereszt önkéntese volt, elsősorban hurrikánok áldozatain segített. A krasznahorkai várat utoljára 2010-ben látogatta meg.

A grófnő hamvait tartalmazó urnát lánya, Joy vitte át kezében a templomból a mauzóleumba.

Ajánló