Holnap 21 órakor kezdődik az esztergomi tűzijáték

Esztergom |

Esztergomban hagyományosan augusztus 19-én rendezik meg a Szent István-napi tűzijátékot. A 21 órakor kezdődő látványosságot aláfestő zene kíséri.

A tűzijáték minden évben sok ezer embert vonz Esztergomba és Párkányba
A szerző felvétele

Az infoesztergom.hu szerint a rakétákat a Duna közepéről lövik fel. A tízperces show-t tavaly több ezren figyelték a Duna két partjáról. A szervezők azt ígérik, az idei tűzijáték is nagyon látványos lesz az esztergomi Erzsébet parkból és a Várhegyről, a Mária Valéria hídról valamint a Duna párkányi partjáról is.

A Szent István-napi ünnepségsorozat Esztergomban Nagyboldogasszony napján (augusztus 15.) kezdődött. István király 1038-ban ezen a napon hunyt el és ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ennek emlékére a Széchenyi téren koncertsorozat várta az érdeklődőket. A bazilikánál augusztus 14-én kezdték építeni a Debreceni Virágkarneválra szánt Szent Koronát és egy pásztorjelenetet bemutató virágképet, amit Esztergomban augusztus 16-ig lehetett megtekinteni. A Várhegyen az ünnep alkalmából augusztus 19-én és 20-án 9-től 21 óráig ünnepi históriás játékok várják a látogatókat. Szombaton kreatív mesejáték, viselet- és fegyverbemutató, díszmenet, István és Gizella esküvőjét bemutató előadás, virtuspróba és solymászbemutató valamint régizene-koncertek várják az érdeklődőket. Vasárnap az egész napos program 15 órakor koronázási ünnepséget bemutató előadásban csúcsosodik ki.

Muzslán augusztus 20-án 11 órakor ünnepi szentmisét és kenyéráldást tartanak a Kisboldogasszony- templomban. 15 órakor a helyi könyvtárba várják az érdeklődőket a Muzslai Települési Értéktár Bizottság ünnepélyes megalapítására, valamint Mészáros Gabriella és Belán Szalai Klaudia közös tárlatának megnyitójára.

Ajánló