Átúszta a La Manche csatornát egy kassai nő

Kassa/Dover |

11 óra és 16 perc alatt úszta át szerdán az Anglia és Franciaország közötti La Manche csatornát Zuzana Jusková. A kassai nő teljesítményével országos rekordot döntött, ráadásul ő az első nő az országban, aki megtette a 36 kilométeres távot az Atlanti-óceánon.

Zuzana Jusková azért úszott augusztus közepén, mert ilyenkor változik legkevésbé az óceán apály és dagály közti vízszintje
Zuzana Jusková felvétele

Jusková két évig készült a La Manche csatorna meghódítására. Szerda hajnalban vágott neki a hosszú úszásnak. Nehezítették a dolgát a hullámok, de a mindössze 18 fokos víz is. Az úszót az őt felkészítő Makai Zoltán – aki 2002-ben első szlovákiaiként úszta át a La Manche csatornát – és Vladimír Mravec, illetve az úszás folyamatát ellenőrző Channel swimming association (CSA) bírája csónakban kísérte. Jusková előtt Szlovákiából mindössze hat férfi küzdötte le a 36 kilométeres távot, a nő csak a CSA szigorú szabályait betartva kerülhetett fel a csatornát átúszók listájára. Az úszás során senkivel és semmivel sem kerülhetett fizikai kapcsolatba, az őt követő csónakról pedig csak italt és folyékony táplálékot kaphatott. Csak klasszikus, neoprénmentes anyagból készült úszószemüveget és úszósapkát, illetve fürdőruhát viselhetett, a sós víz ellen pedig csak a CSA által engedélyezett krémekkel védhette a bőrét.

Ajánló