Petíció a komáromi Holt-Vág megmentéséért

Komárom |

Aláírásgyűjtésbe kezdtek komáromi civilek a Holt-Vág és az Apáli üdülőkörzet megmentéséért. 

A Duna-híd látványterve
Képarchívum

Arra kérik a városi képviselő-testület tagjait, hogy a területrendezési terv megvitatása és jóváhagyása során zárja ki az olyan közlekedési megoldást, amely szerint az új Duna-hídhoz kapcsolódó, Komáromot elkerülő út a Holt-Vág és Apáli térségén keresztül vezetne.

Erik Bátora, a petíciós bizottság tagja lapunknak elmondta, a kezdeményezők civilek, komáromi polgárok, akiket közös cél, a természet megóvása hozott össze. Az aláírásgyűjtéssel szeretnének lehetőséget adni mindenkinek arra, hogy véleményt mondjon a Holt-Vágon átívelő tervezett kerülőúttal kapcsolatban. Aktivistáikkal több helyen lehet találkozni a városban, de a kétnyelvű petíciós ív a Facebook közösségi oldalról (Petícia za záchranu Mŕtveho ramena) is letölthető. Kérdésünkre, hogy alternatív megoldást javasolnak-e, Erik Bátora megjegyezte: a petíció elindítói nem szakemberek ezen a téren. „Azzal tisztában vagyunk, hogy Komáromon segítene egy elkerülő út, ellenezzük viszont, hogy ez az út a Holt-Vág felett vezessen. A szakemberek feladata, hogy megfelelő variánsokat javasoljanak” – tette hozzá. A petíciós íveket még a szeptemberi testületi ülés előtt eljuttatják a városi hivatalba.

Az önkormányzat már többször foglalkozott az elkerülő út nyomvonalának kérdésével, de végleges döntés még nem született. A javaslatokban jelenleg két útvonal szerepel, az egyik a Holt-Vág felett vezet (egyelőre ez szerepel a város és Nyitra megye területfejlesztési tervében is), a másik nagyobb ívben kerülné meg az üdülőövezetet, de érintené Gadócot. Az ott élők korábban jelezték, tiltakoznak ez utóbbi változat ellen.

Dél-Komáromban a héten szakmai tanácskozást tartottak, amely részeként hivatalosan is megtörtént a várhatóan 2019 végére elkészülő új Duna-híd magyarországi munkaterületének átadása. Az új híd a vasúti összekötő hídtól 170 méterre nyugatra épül meg. A munkálatok várhatóan ősszel indulnak, a kivitelező a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M Duna-híd Konzorcium; a beruházás nettó összege 91,2 millió euró. Magyarországon már elkészült a Dél-Komáromot elkerülő út, ami települések érintése nélkül köti össze az M1-es autópályával a majdani hidat. Szlovákiai oldalon a nyáron kezdődtek az I/63-as út érintett szakaszánál (a Komáromból kivezető úton) a hídra vezető bekötőút építése előtti földmunkák, a várost elkerülő útnak azonban még a nyomvonalát sem véglegesítették.

Ajánló