Südwind – hadtörténeti bemutató Oroszkán

Oroszka |

Vasárnap (augusztus 13.) Oroszkán (Pohronský Ruskov) ismét megelevenedik a múlt. Több száz önkéntes bevonásával a második világháború legvéresebb eseményeinek egyikét, a Südwind (Déli Szél) hadműveletet elevenítik fel.

Több száz önkéntes részvételével évről évre megelevenedik a múlt
Képarchívum

A Garam és az Ipoly mentén 1944 decemberében elkeseredett harcok folytak. Részét képezték a Budapest bekerítésére irányuló hadműveletnek, amelyre Sztálin október 28-án adott parancsot. A Duna párkányi oldalára decemberre a német hadvezetés 40 ezer katonát és 400 harckocsit vezényelt, aminek része volt a Szent László hadosztály is, amely a visszavonuló németeket fedezte. A visszaemlékezők szerint a Garam és az Ipoly is vöröslött a katonák vérétől.

A vasárnapi hadibemutató főszervezője az oroszkai Military Historical Museum. A múzeum Szlovákia legnagyobb magángyűjteménye, ahol a második világháborúban használt fegyvereken, katonai egyenruhákon és sisakokon kívül repülőgép-maradványok, korabeli fotók és dokumentumok is fellelhetők. A 700 négyzetméter kiterjedésű, hatalmas pajtából és melléképületekből kialakított egyszintes múzeumhoz udvar is tartozik. Itt látható a Mária Valéria híd eredeti vaskorlátjának egy darabja is. A hidat a visszavonuló német csapatok 1944. december 26-án robbantották fel.

Vasárnap Oroszkán a programok 11 órakor rendőrségi bemutatóval kezdődnek. Az első világháborús bemutató 11.45-kor kezdődik. Ezt 12.20-kor a haditechnika bemutatása követi. 13 órakor kezdődik a tűzoltók bemutatója, amit 13.30-kor a csehszlovák néphadsereg bemutatója követ. A második világháborús bemutató 14 órakor lesz.

Ajánló