Rövidített munkaidő, vízosztás, párakapuk, útlocsolás

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet csütörtökig egész Nyugat-, Dél- és Kelet-Szlovákiára másodfokú hőségriadót rendelt el. A legmagasabb nappali hőmérséklet 37 fok fölé kúszhat, a városok forró aszfaltján még melegebb lehet.
Németi Róbert felvétele
Komáromban péntekig rövidített munkaidőt vezettek be, naponta 7.30 és 13.30 között fogadják az ügyfeleket. Gútán ugyancsak módosították a munkaidőt, és 7-től 13 óráig tart az ügyfélfogadás, ebédszünet nélkül; az iktató és a pénztár nyitva tartása ugyanakkor nem változik. Komáromban két párakaput is felállítottak a belvárosban, az egyiket a városi hivatal helyezte el a Tiszti Pavilon előtt, a másikat a KOMVaK víz- és csatornaművek a Nádor utcában. Keszegh Béla alpolgármestertől megtudtuk, hogy tegnap reggel óta folyamatosan locsolják az utcákat, és a déli órákban palackos ivóvizet osztanak a belvárosban, a kórház előtti parkolóban pedig a KOMVaK ivóvizes lajtos kocsijából lehet vizet vételezni. Fokozottan figyelnek lakóikra a városi fenntartású Ispotály utcai idősek otthonában is. Az egyik ott dolgozótól megtudtuk, hogy a reggeli szellőztetés után lehúzott redőnyökkel próbálják kirekeszteni a hőséget, a tető alatti szobákban van klímaberendezés, és napközben többször kínálják ivóvízzel az idős embereket, akik bizony gyakran nem éreznek szomjúságot, ezért elfeledkeznek az ivásról. Az otthon udvarán párásítót is elhelyeztek, de a déli órákban nem tanácsolják senkinek, hogy kint tartózkodjon, még árnyékban sem. A Tonex építőipari cég vezetője, Varga Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy ezeken a forró napokon belső munkákat végeznek dolgozóik az egyes építkezéseken, senkit nem küldenek a tetőre. „A kórházban a nagy meleggel összefüggésben nem vezetünk be semmilyen speciális intézkedést, arra viszont ügyelünk, hogy a betegek eleget igyanak” – tudtuk meg Miroslav Jaška kórházigazgatótól. Főleg a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, valamint a műtét utáni betegeket viseli meg a meleg. 
 
Érsekújvár főterén kora reggeltől locsolták a virágágyásokat és a városháza előtti járdákat. A sétányon légpárásítók vannak. A városházán a földszinti ügyfélfogadó irodákban a hőség idején sem változik a nyitva tartás. Az ügyfeleket nem érinti, hogy néhány osztályon ideiglenesen változik a munkaidő. Azok a hivatalnokok, akik nem klimatizált irodában dolgoznak, szerdától reggel héttől délig dolgoznak.
 
Párkányban, a Sétálóutcán párakapuk szolgálják a felfrissülést. A város által üzemeltetett gondozóotthonban egész nyáron odafigyelnek arra, hogy a gondozottak elegendő folyadékot igyanak. 
 
Keleten is tombol a hőség, Kassa belvárosában naponta kétszer, 11 és 14 órakor locsolják az utakat. „A Fő utcai sétányon az alsókapunál, illetve a premontreiek temploma előtt párakapukkal próbáljuk elviselhetőbbé tenni a forró nyári napokat, de a 15 szökőkútnál is felfrissülhetnek az emberek. Mivel a kánikula az előrejelzés szerint egészen a hét végéig tart, a Fő utcai Immaculata-szobornál vasárnapig hideg ivóvizet osztanak” – közölte lapunkkal Linda Šnajdárová városi szóvivő. 
 
A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a forró napokon 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző nap, igyon nagyon sok folyadékot, elsősorban ásványvizet és tiszta vizet, nem pedig cukorral édesített üdítőket, egyen könnyű ételeket, sok gyümölcsöt, és ne fogyasszon alkoholt. (vkm, szaz, guzsu, nr)

Ajánló