Öt éve nem volt ennyi tűz Nagyszombat megyében

Nagyszombat |

Az idei év első felében 777 tűzesethez riasztották a mentőegységeket Nagyszombat megyében. Márciusban regisztrálták a legtöbb tűzesetet – derül ki a Nagyszombati Kerületi Tűzoltó-parancsnokság adataiból.

Képarchívum

Az elmúlt öt évben nem volt ennyi tűz a megyében, mint idén. Az év első hónapjaiban még alacsony volt a riasztások száma, januárban 93-szor, februárban 73-szor volt szükség a tűzoltókra. Márciusban viszont már 189 alkalommal riasztották a tűzoltókat. A következő hónapokban is jócskán meghaladta a 100-at a riasztások száma. Áprilisban 135-ször, májusban 143-szor, júniusban, a fokozott tűzveszély idején 144-szer kellett bevetni a tűzoltóegységeket. „A keletkezés helye szerint legtöbbször természeti környezetben csaptak fel a lángok, 541 esetben, ami az összes tűzeset 69 százaléka” – tájékoztatta lapunkat Júlia Kedrová, a tűzoltóság szóvivője. Az elmúlt fél évben öt személy életét vesztette, húsz pedig megsérült a tűzesetek során. A lángok miatt keletkezett anyagi kár közel 12 millió euró.

A szóvivőtől megtudtuk, hogy legtöbbször hanyagság miatt csaptak fel a lángok, 131 esetben azonban szándékos gyújtogatás okozta a tüzet. A Nagyszombati járásban volt legtöbbször tűz, 208-szor riasztották a tűzoltókat. A Galántai járás a második a listán, 152 tűzesettel, a Dunaszerdahelyi járásban pedig 124 alkalommal csaptak fel a lángok, így a harmadik a listán. Júniusban figyelmeztetést adott ki a tűzoltóság a fokozott tűzveszély miatt. Felhívták a figyelmet arra, hogy a nyári száraz, meleg időszakban tilos nyílt lángot használni, vagy dohányozni a természetben és ott, ahol növényt termesztenek. Tánczos Zoltán, a Galántai Járási Tűzoltóság igazgatója korábban elmondta, hogy aratáskor különösen figyelni kell a megelőzésre, ezért is vezénylik ki az önkéntes tűzoltókat a termények betakarításához. (béva)

Ajánló