Csatornahálózatot építenek Nyárasdon

Nyárasd |

A község célja, hogy mihamarabb üzembe helyezzék a csatornahálózatot, és minél többen rákapcsolódjanak a rendszerre.

Egyszerre több szakaszon is hozzáláttak a vezetékek lefektetéséhez
A szerző felvétele

Néhány hete kezdődött el a csatornahálózat építése a dunaszerdahelyi járásbeli településen. Az európai uniós projekt keretében nemcsak a csöveket fektetik le, hanem víztisztító állomást is építenek.

A faluban több éve foglalkoznak a csatornahálózat projektjének előkészítésével. A környezetvédelmi minisztérium tavaly tavasszal hagyta jóvá a tervet. A 13,6 millió euró értékű beruházás nagy részét európai uniós és állami támogatásból finanszírozzák, a falu ötszázalékos önrésszel járul hozzá a költségekhez. A csatornahálózatot az Ava Stav vállalat építi. A terv szerint 2020-ig be kell fejezni a fejlesztést, de Bacsó László polgármester leszögezte, igyekeznek hamarabb megépíteni a csatornahálózatot és felújítani a község határában álló szennyvíztisztító állomást. „A szennyvíztisztító a gazdasági udvar végében áll. Az épület kész van, de fel kell újítani. A projekt értelmében a Tőkési-ágtól kellő távolságra, a védett folyam és a Kis-Duna összefolyása után engedhetjük bele a megtisztított hulladékvizet a folyóba” – magyarázta a polgármester. A faluban nagy erővel halad a munka, jelenleg egyszerre hat csapat dolgozik a község különböző területein. A forgalmas Fő utat még nem érték el a munkások, ezen a szakaszon jelzőlámpákkal irányítják a forgalmat az építkezés ideje alatt.

Bacsó László leszögezte, céljuk, hogy minél hamarabb befejezzék az építést, és minden ingatlant csatlakoztassanak a rendszerre. Az üzembe helyezés nemcsak az építkezés menetétől, hanem több más tényezőtől is függ. A szabályok értelmében öt éven belül legalább a lakosság 85 százalékának rá kell kapcsolódnia a csatornahálózatra. „Ezáltal az ingatlanok értéke is nőni fog” – folytatta Bacsó László.

Ajánló