Megújul a komáromi sportcsarnok

Komárom |

Elodázták az új jégcsarnok építéséről szóló határozat elfogadását a képviselők, látni szeretnék a szerződéstervezetet.

Somogyi Tibor illusztrációs felvétele

Megújul az évek óta üresen álló, használhatatlan állapotban levő röplabdacsarnok. Az önkormányzat legutóbbi ülésén a képviselők jóváhagyták a Wasabi Kyokushin Karate Team egyesület bérbevételi kérvényét, és évi egy euróért 20 évre bérbe adták neki a Vársor utcai épületet. Molnár Péter, a klub elnöke az ülésen elmondta, saját erőből újítják fel az ingatlant, ahol más kluboknak is edzéslehetőséget kínálnak. A bérbeadás feltételei közt szerepel, hogy a bérlőnek a szerződés aláírásától számított 5 hónapon belül meg kell kezdenie a felújítást, Molnár Péter szerint ennél sokkal hamarabb, már nyáron hozzáfognak a munkálatokhoz. Az anyagot előterjesztő Nagy Tamás, a városi sportlétesítményeket is kezelő Comorra Servis igazgatója üdvözölte a karateklub kérvényét és szándékát. A sportcsarnok ugyanis használhatatlan, a „kegyelemdöfést” a tavalyi nagy eső adta meg, amikor beázott az épület, a padló több helyen felpúposodott. Egyébként sem volt olcsó a fenntartása, nyáron nagyon meleg volt, télen nem lehetett kifűteni. A képviselők egyhangúlag támogatták a bérbeadást.

Hosszas vita alakult ki a jégcsarnok tervezett építése körül. Komárom azon települések egyike, ahol a Szlovák Jégkorongszövetség jégcsarnokot építene; márciusban az önkormányzat első körben rábólintott a beruházásra, és a helyszínt is kijelölte: az Eötvös utcai alapiskola udvarát. Több képviselő viszont kifogásolta a feltételeket, amelyeket a Szlovák Jégkorongszövetség támaszt az önkormányzattal szemben, amelyek egyrészt anyagi természetűek, másrészt a pályát használó gyerekek számára vonatkoznak – mintegy 1000 kisdiákot kellene bevonni a hokioktatásba. A kisebb méretű, 20x40 méteres csarnok építési költségeit ugyan a szövetség állja, de a városnak közel 100 ezer eurójába kerülne a terep előkészítése, az infrastruktúra, a közüzemi hálózatok, a parkolók kialakítása. A működtetési költségek is a várost terhelnék 40 éven keresztül, ami évente 150 ezer eurós kiadást jelent. A multifunkciós, kb. fél évig jégcsarnokként, fél évig sportpályaként hasznosítható létesítményt a csapatok is kibérelhetnék, ebből származna némi bevétel. A bevételekből fele-fele arányban részesülne a város és a szövetség. Az is felmerült, hogy a meglevő jégpályát kellene inkább korszerűsíteni, legalább félig fedetté tenni, ami meghosszabbítaná kihasználhatóságát, és hatékonyabbá tenné működését.

A képviselők szerint az sem világos, milyen szankciókra számíthatna a város, ha nem teljesítené a szövetség feltételeit. Az aggályok miatt elodázták a döntést, először szeretnék látni a szerződéstervezetet.

Ajánló