Egyedülálló leletet találtak a D4-es építésénél

Pozsonypüspöki |

Értékes régészeti lelőhelyet találtak a régészek a D4-es elkerülőút területén. A 8. századi avar temető feltárása a vezető régész szerint nem befolyásolja az építkezést.

460 sírt és közel 2000 tárgyat tártak fel a régészek, közel száz éve nem ástak ki ilyen nagy jelentőségű leletet
Képarchívum

A régészek tavaly novemberben az előkészítő munkák keretében kezdték el az ásatást a D4-es út tervezett nyomvonalán, Pozsonypüspökinél. Milan Horňák vezető régész egyedülálló leletnek nevezte az Avar Kaganátus idejéből származó  temetkezési helyet. „Pozsony környéke ugyan gazdag avar kori lelőhely, de ilyen gazdag leletet utoljára 1927 és 1933 között tártak fel Dévényújfalun, ahol mintegy 800 sírt találtak” – nyilatkozta a régész. 460 sírt tárt fel a nemzetközi szakemberekből álló, közel száztagú régészcsapat. A szántóföld alatt mintegy félméteres mélységben lévő különböző méretű – átlagosan 2 méter mély és 3x3 méteres – sírokba az elöljárókat helyezték végső nyugalomra. „A lelet több okból is egyedülálló. Az egyik a feltárt sírok, a másik az ott talált leletek mennyisége. Ezek kétségkívül sok információt adnak majd az akkori emberek életéről” – magyarázta Horňák. Közel 2000 tárgyat, cserepeket, üveggyöngyöket, bronz ékszereket és díszeket emeltek ki a sírgödrökből. A régésztől megtudtuk, a férfiakat mitikus állatok motívumaival díszített bronz övcsatokkal, a nőket ékszerekkel temették el. Kis edényeket is találtak a sírokban, ami azt bizonyítja, hogy készültek a halál utáni életre. Milan Horňák a Nagy Károly frank király idejéből származó érmét tartja a legértékesebbnek. A 771-793-ból származó érmék európai különlegességek. „Világszerte eddig csak 14 ilyet tartottak számon, ezeket gyűjteményekben őrzik. A Pozsonypüspökinél megtalált 15. érme az egyetlen olyan, amelyet ásatáson találtak” – beszélt a különleges leletről a régész.

Horňák a Komárom és Zselíz környékén feltárt avar temetőkhöz sorolja a felbecsülhetetlen értékű pozsonypüspöki leletet, amelynek tudományos értéke is jelentős. „Olyan modern elemzéseket készíthetünk, amelyeket a korábban talált leleteken nem lehetett elvégezni. Megtudhatjuk, hogy éltek, mit ettek az emberek, hogy csak itt éltek-e, vagy Európa más tájait is bejárták” – sorolta a régész. Az antropológiai elemzések az akkori lakosok egészségi állapotáról tájékoztathatnak. A hónap végéig befejeződnek a munkák a régészeti lelőhelyen, ezután a Szlovák Nemzeti Múzeumba szállítják a leletet, ahol a vizsgálatok lefolytatása után nagyszabású kiállítás keretében a nyilvánossá is megismerheti a történelmi jelentőségű régészeti kincseket.

Ajánló