Történelmi játék okostelefonnal

Elsősorban a fiatalokat szólítja meg a János király kincsei című történelmi játék, amely okostelefonra letölthető applikációval játszható. A szabályok kidolgozásában a párkányi városi múzeum is részt vett.

Sobieski János király párkányi lovas szobra
A szerző felvétele

A játék célja, hogy a fiatalok számára is érdekes, új formában mutassa be azokat a helyszíneket, ahol Sobieski János lengyel király megfordult. „III. Sobieski János, miután elűzte a törököket Bécs alól, Párkányig üldözte őket, ahol Lotaringiai Károly seregével szövetkezve megsemmisítő csapást mért a törökökre, és visszafoglalta az esztergomi várat. Miután a török sereg Magyarország északi részén vereséget szenvedett, megkezdődhetett az ország felszabadítása a török uralom alól. Úgy hírlik, hogy a zsákmányolt kincsek egy része eredeti rejtekhelyén, a mai Párkány területén várja, hogy a vakmerő felfedezők megtalálják. A játék erre a legendára épül” – magyarázta Juhász Gyula, a párkányi múzeum igazgatója. A III. Sobieski János Emléktúra nyomvonalán haladó játék nemzetközi összefogással – lengyelországi, csehországi, magyarországi és szlovákiai szakemberek bevonásával – készült.

„A játékosoknak, miután letöltötték a szükséges mobilalkalmazást, nincs más dolguk, mint felkeresni városunkban azokat a helyszíneket, amelyekre utasítást kapnak. Ezeken a történelmi vagy építészeti szempontból fontos helyeken egy QR kódot találnak, amit le kell fényképezniük. A kódok négy témakör köré csoportosulnak. Minden témakörhöz négy kód tartozik, azaz tizenhat helyszínt kell felkeresni. Miután a játékos az adott témakörben megszerezte az összes kódot, négy virtuális érmét kap, amit a játék befejeztével a múzeumban valódi, értékes és egyedi érmekre válthat” – magyarázta Juhász Gyula. Minden résztvevő ország (Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia) száz-száz egyedi érmét oszt ki a játékosok között. Megszerzésükre csak az első huszonöt játékosnak van esélye, aki minden témakörért egy-egy érmét (összesen négyet) kap ajándékba.

A játékszabályokat tartalmazó füzetet a párkányi városi múzeumban és a művelődési központban lehet beszerezni. „Egy részüket a helyi iskolák között osztottuk szét. A játéknak pozitív visszhangja van” – jegyezte meg az igazgató. (guzsu)

Ajánló