Tartalmas programot kínál a ma kezdődő Ipoly Menti Találkozások

Ipolyság |

Ma kezdődik Ipolyságon az Ipoly Menti Találkozások. A háromnapos közéleti-kulturális rendezvénysorozat programja minden korosztály számára tartogat meglepetést.

A Menora Saag Centrum Artis az egykori zsinagóga épületében működik
A szerző felvétele

A rendezvény helyszíne a Menora Saag Centrum Artis. A rendezvénysorozatot ma 15 órakor Hunčík Péter és Gregor István, a város polgármestere nyitja meg. Az esemény díszvendége František Mikloško, a bársonyos forradalom után alakult szlovák parlament első elnöke lesz. Ezt Csaman Ilona Párbeszéd az agyaggal című kiállításának megnyitója követi. A 15.45-kor kezdődő Danubia Talents-koncert közreműködői Kiss Julianna (zongora) és Hornyák Balázs (fuvola) lesznek. 16.30-kor Keresztény Európa? címmel Michal Havran publicista és Jakab Attila vallástörténész részvételével kerekasztal-beszélgetés kezdődik. 19.30-kor Béhr Márton előadásában és Rédli Károly rendezésében Gogol színművét, az Egy őrült naplóját láthatja a közönség. „Mindkettőjüknek ipolysági gyökerei vannak. A program összeállításánál külön ügyelünk arra, hogy olyan közreműködőket is meghívjunk, akik valamilyen formában kapcsolódnak Ipolysághoz” – tájékoztatta lapunkat Révész Angelika szervező.

A holnapi program a gyerekeknek is tartogat meglepetést. 14 órakor Ki vagyok én? címmel magyar, 15 órakor Zöld szarvasok címmel szlovák színházi előadás kezdődik. 15 órakor „Mi” és „Ők” címmel kerekasztal-beszélgetés kezdődik, amelynek központi témája a migráció lesz. A kerekasztal résztvevője lesz Csepeli György szociálpszichológus, Prazsák Gergő szociológus és Egon Gál filozófus. 17 órakor Extrémizmus Közép-Kelet-Európában címmel egy újabb kerekasztal-beszélgetés indul Murányi István szociológus, Grigorij Mesežnikov politológus, Radovan Bránik szakértő és Hunčík Péter pszichiáter részvételével. A szombati program 19.30-kor a magyarországi Muddy Shoes Band együttes blues-koncertjével zárul.

Vasárnap 18 órakor a szervezők (a város és az Ipolyság Város Pecsétje Alapítvány) a Túlavé divadlo Szent Iván-éji NonSENs című szlovák nyelvű előadására várják az érdeklődőket.

Ajánló