Huzavona Szepsi-Bodolló címere körül

Szepsi |
A Szűzanya tévedés volt, a gólyát a heraldikai bizottság nem fogadta el, a lovon ülő alakot a testület nem hagyta jóvá. 
Kováč Imre hiteles dokumentumokkal alátámasztott terveit nem fogadta el a testület
Kováč Imre hiteles dokumentumokkal alátámasztott terveit nem fogadta el a testület
Németi Róbert felvétele
Rendkívüli önkormányzati ülést tartott kedden a szepsi képviselőtestület, hogy pontot tegyenek a vita végére, amely Bodolló városrész címere körül zajlik hónapok óta. 
 
Az ülés egyik fő programpontja a címer és a zászló látványtervének jóváhagyása volt. Bodolló alapításáról semmit sem tudni, és a település eredeti szimbólumai sem ismertek ezért Kováč Imre, a Csemadok bodollói alapszervezetének titkára elkezdte felkutatni őket. „Miután sikerült rátalálnom egy, Bodolló szimbólumairól szóló írásaira, a heraldikai források segítségével kidolgoztam a címer első változatát, mely egyebek között egy gólyát ábrázolt. A heraldikai bizottság ezt nem fogadta el, ezért tovább kellett elemezni a régi feljegyzéseket. A kassai Állami Archívum segítségével nagy felbontású képeket készítettek a leleteken talált szimbólumokról, melyek alapján a címer egy, a Szűzanyát ábrázoló verzióját is elkészítettük. Nem sokkal később rájöttünk, hogy nem a Szűzanyát, hanem egy lovon ülő alakot ábrázolnak a Bodollóról szóló feljegyzésekben, ezért végül ennek a címernek az elkészítését javasoltam” – nyilatkozta lapunknak Kováč Imre. A februári testületi ülésen a bizottság által is elfogadott címer- és zászlóterveket (ugyanazok, amelyeket a keddi ülésen mutattak be) Ikrényi Imre független képviselő kifogásolta, és azt javasolta, készítsenek újakat. A képviselő-testület elfogadta Ikrényi javaslatát, de Slavomír Borovský polgármester megvétózta. „Mivel Borovský nem írta alá a testület által megszavazott javaslatot, a keddi testületi ülésen újratárgyalták. Az általam bemutatott tervek dokumentumokon alapulnak, a képviselők többsége nem fogadta el őket” – mondta lapunknak Kováč. 
 
Az ülésen részt vevő bodollói lakosok közül szinte senki sem értett egyet az önkormányzat döntésével, ezért többször is heves vitába keveredtek a Kováč által bemutatott terveket ellenző képviselőkkel. Krušinský Norbert (Híd) önkormányzati képviselő azt mondta, sajnálatos, hogy a testület képes volt ennyi időt és energiát elpocsékolni olyasvalamire, ami percek alatt megoldható lenne. „Ikrényi nagyon szerencsétlen javaslatot tett. A címer tervezetét egyszer már átdolgozták, a legutóbbi testületi ülésen pedig be is mutatták. A bodollóiak és a Heraldikai Bizottság is elfogadta, de úgy látszik, a képviselők maguk sem tudják, hogy mit akarnak” – közölte Krušinský. A testületi ülésen részt vevő 13 képviselő közül heten tették le voksoltak arra, hogy Bodolló címeréről titkos szavazással döntsenek a lakosok. 
 

Ajánló