Ismét jelentős fagykárok lehetnek

Megismétlődik a tavalyi forgatókönyv: a márciusi meleg időjárást kemény fagyok követik, ami súlyos károkat tehet a gyümölcsösökben. A gazdák a tavalyi tapasztalatok alapján nem számíthatnak gyors állami segítségre.

TASR illusztrációs felvétel

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter az elmúlt napokban többször is határozottan figyelmeztette a gazdákat, hogy tegyenek meg mindent termésük megvédéséért. Több helyen már a hét folyamán is fagyosak voltak a hajnalok, a tegnap közzétett figyelmeztetés szerint azonban ma hajnalban sok helyen akár -3 foknál is hidegebb lehetett, ami súlyos károkat okozhat a gazdáknak. Matečná figyelmeztetése így teljesen indokolt, különösen, ha figyelembe vesszük a tavalyi helyzetet. Tavaly áprilisban a fagykárok miatt nagyjából 2800 hektárnyi területen ment tönkre a termés. A tárca becslései szerint almából emiatt 50, körtéből csaknem 40%-kal kevesebb termett. A kárpótlásról azonban csak december végén döntöttek: a gyümölcs- és szőlőtermesztőknek erre az állam 3,5 millió eurót különített el. Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke szerint a tavaly áprilisi fagy ugyanakkor nagyjából 16 millió eurós kárt okozott, vagyis a kárpótlás viccesen alacsony volt. Az igazi bajt azonban az okozta, hogy a pénz rendkívül későn érkezett, ami az ágazatban munkahelyek megszűnéséhez vezetett.

A szaktárca tavalyi késlekedéséből a jelek szerint már a gazdák is okultak. „Jelenleg nagyjából 800–1000 ember dolgozik a gyümölcsösök megóvásán, és több helyen már a legmodernebb technológiákat is bevetik a fagykárok enyhítéséért” – nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. (mi, SITA)

Ajánló