Nem jó az alagút a kis-csallóközieknek

Vajka |

Csak részleges megoldásnak tartják az érintett községek azt a javaslatot, amely szerint a felvízcsatorna alatti alagutak megnyitásával helyettesítenék a Vajka és Keszölcés között közlekedő kompot.

Az állásfoglalás megfogalmazói szerint a tervezet a komppal szállítható járműveknek csak egy részét érinti
A szerző felvétele

Vajka állásfoglalást adott ki a Vízgazdálkodási és Építővállalat által készíttetett tanulmányról, amely a felvízcsatorna alatti alagutak megnyitásával kötné össze a bősi vízerőmű építése miatt elzárt településeket. Rámutatnak, hogy a tervezet csak a személyautók, a kerékpárosok, valamint a gyalogosok közlekedésével foglalkozik, és figyelmen kívül hagyja azokat a járműveket, amelyek méretei meghaladják az alagutakéit, vagyis a traktorok, a tehergépkocsik, a kisbuszok, de a mentő- és a tűzoltóautó sem férnek be a felvízcsatorna alatti átjáróba. „A tanulmány címében olvasható, „a közúti közlekedés számára” a meghatározás félrevezető, mivel csak a komppal szállítható járművek egy részét érinti” – írják az állásfoglalásban, és azt kérik az illetékesektől, ezt is vegyék figyelembe a javaslat megtervezésekor. Azt kérik, vizsgálják meg, mennyivel tart tovább kiérni a mentőnek, ha az nem fér be az alagútba, és Bős vagy Dunacsún felé kell kerülnie. „Elfogadhatatlannak tartjuk a késést, mert a lakosok biztonsága a legfontosabb. Ez a tűzoltókocsikra is vonatkozik” – folytatódik a reakció. Az önkormányzat arra is kitért, hogy ha a községek által működtetett kisbusz sem fér be az alagútba, akkor ötszörösére nőnek az üzemeltetési költségek. „Vajka számára csak akkor elfogadható a javaslat, ha a szélesebb körben felmerülő problémákra is megoldást találnak” – jelentette ki az önkormányzat.

Álló Donát polgármester elmondta, egységes az érintett községek álláspontja. Doborgaz azonban már hónapokkal korábban elállt a közös képviselettől. Boráros József polgármester szerint ugyanis csak kampányhúzás, hogy hidat építsenek a felvízcsatorna fölé. „Ez egyáltalán nem a politikáról szól” – reagált Álló.

Ajánló