Még ne tegyük el a télikabátot, kitart az áprilisi ítéletidő

Pozsony |

Havazás miatt lezárt utak, forgalmi dugók, erős szél; a rossz időjárás tegnap országszerte sok helyütt nehezítette a forgalmat, tette kellemetlenné a munkanapot.

Tátralomnicon hókotrókat is be kellett vetni tegnap
TASR-felvétel

Helyenként úgy tűnt, mintha február elején, nem április második felében járnánk. Nemcsak a hegyekben, hanem az alacsonyabban fekvő régiókban, például a fővárosban is egész nap kitartóan havazott. A következő napokra szóló előrejelzés sem ad okot derűlátásra, a hét hátralevő részében is inkább borult, esős időre kell felkészülni, a hőmérő higanyszála délen is a fagypont alá süllyedhet, s a havazással járó légmozgás is még néhány napig az ország felett marad.

A változékony áprilisi időjárást a térségbe északról és északnyugatról beáramló hideg levegő, alacsony légnyomás okozza. A Szlovák Meteorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint ez a légmozgás érdemben a következő napokban sem változik. Ma az ország egész területén borult égboltra van kilátás, sok helyütt eső, 300 méter tengerszint feletti magasságtól pedig havazás valószínű. A déli régiókban napközben is 4-8 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, ám a rendkívül erős szél miatt még ettől is hidegebbnek érezhetjük az időjárást. A szél a Magas-Tátrában rövid időre a 145 km/órás sebességet is elérheti, ami már orkánnak számít, az ország többi részén 55-70 km/óra között alakul a szél sebessége. Jó hír legalább, hogy ma délutánra nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és eláll az eső, északon és keleten várható jelentősebb mennyiségű csapadék. Pénteken és hétvégén ismét borult égboltra, sok helyütt esős időre van kilátás, a hétvégén viszont nagy valószínűséggel már csak a hegyekben fog havazni. (dem)

Ajánló